Muhalefetin enerjisi

YAYINLAMA: 18 Aralık 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 17 Aralık 2023 / 16.49

En son yapılan genel seçimlerin ardından muhalefet bloğunda müthiş bir hayal kırıklığı yaşandı. Neredeyse seçimleri kazanmalarına kesin gözüyle bakan millet ittifakı seçimi kaybetti. Milletvekili seçimlerinde parti bazında kayıplar yaşandı.

Deva, Gelecek ve Saadet Partileri bu işten karlı çıkarken, CHP ve İYİ parti mecliste sandalye kaybına uğradı. Neresinden bakılırsa bakılsın ortada büyük bir fiyasko var. Kaybedilme ihtimali planlanmayan genel seçimlerin ardından ne yapacağını bilemeyen ve büyük bir enerji kaybına uğramış bir muhalefet görüntüsü var. Kaybedilen genel seçimlerin hemen ardından yerel seçimlere hazırlanması gereken muhalefet bloğu kendi iç çekişmeleri ile boğuştu. CHP’nin kurultay süreci, İstanbul il başkanlığı seçimi çok sancılı geçti. Adayların birbirlerine karşı olan ithamları çok rahatsız ediciydi. Bu durumun CHP’ye çok zarar verdiğini düşünüyorum. Şu anda Muhalefet bloğu seçmeninde kazanılmış 11 büyükşehir belediyesinin kaybedilmesi endişesi var. Bu endişeye karşılık hala bir toparlanma eğilimi yok.

Yerel seçimlerde her ilde kendi adayını çıkaracaklarını açıklayan İYİ parti vermiş olduğu bu kararın nedenin ne kendine ne de seçmenine açıklayamamıştır. 2019 yerel seçimlerinde yapılan ittifak başarılı olmuş ve 11 büyükşehir belediyesi kazanılmıştır. İYİ partinin açıkladığı bu karar ve ittifak yapılmaması Cumhur ittifakına yarayacak ve cumhur ittifakının adaylarının kazanmasına vesile olacaktır. Bu üstü kapalı Cumhur ittifakına bir destektir. Genel seçimlerde İYİ partiye en çok sorulan sorulardan bir tanesi ilerleyen süreçlerde cumhur ittifakına katılıp katılmayacağı idi. O dönemde İYİ parti tarafında kesin bir dille bu iddia reddedilmişti, ama desteklemenin başka bir yolu bulunmuştur. İYİ partinin aday çıkarması tamamen Cumhur ittifakına yarayacaktır. Bunu fark eden ve bu duruma duyarlılık gösteren vekiller ve parti üyeleri partiden istifa etmeye başlamışlardır.

Toparlayacak olursak; genel seçimlerden sonra CHP’de Kurultay ve İstanbul il başkanlığı seçim süreci, İYİ partideki her ilde bağımsız aday çıkarma kararı, Millet ittifakının dağılması gibi olaylar muhalefette müthiş bir enerji kaybına neden olmuştur. Ben Tilkiler Köyü Derneği yönetim kurulu başkanı olmam vesilesiyle sürekli sahadayım. Sahada gördüğüm bu negatif durumu çevirmek için çok az zaman kaldı. Muhalefet partilerinin bu olumsuz durumu olumluya çevirmesi için iş işten geçmeden çalışmalar yapması gerekmektedir. Zaman daralmaktadır.

Muhalefetin enerjisi
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *