HEDEF VAR, PLAN YOK, ÇELİŞKİ ÇOK

YAYINLAMA: 08 Ocak 2024 / 03.00 | GÜNCELLEME: 07 Ocak 2024 / 19.25

Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplanmış ve şu açıklamayı yapmışlar; “Orta Vadeli Programı, kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.” Derin bir oh çekiyoruz. Demek ki bir “U dönüşü” yokmuş. Rasyonel yönde ilerlemeyi sürdürecekmişiz. Bunu olumlu bir gelişme olarak kabul edebiliriz.

İyi de Orta vadeli plan(OVP)’nin enflasyonla ilgili hedefi ne durumda? Seçim var diye enflasyonla mücadeleye başlamadınız bile. Asgari ücrete %49 zam geldi ama yeniden değerleme oranı %58, köprü otoyol zammı %75, aralık ayı enflasyon %64,77. İyi güzel hoş ama bu enflasyon bu gidişatla nasıl düşecek?

İKİ SORU İKİ CEVAP

Plansız hedef olur mu?

Plan yoksa hedef, temenniden ibarettir. Her gelen bakan zaman istiyor. Gelen her gün bir öncekinden daha iyi olacak diyor ama bu temenniden çok teselli oluyor. OVP’ ye göre 2026’da enflasyon %8,5 olacak. Peki ama nasıl? Bundan bahseden yok, bunun için ödenmesi gereken bedelden söz eden yok. Maalesef şu anda seçim ekonomisi uygulanıyor. Konfor varken enflasyon düşmez. Seçim ile geçim arasında sıkışmış vatandaşa plan içeren hedeften söz etseniz, ne güzel olur.

Hedefsiz plan olur mu?

Ortalık, plan diye sunulan matematiksiz birtakım metinlerle dolu. OVP’ye bakın, kendi içinde tutarlı ama hayat ile tutarsız yığınca çelişen söylem içeriyor. Büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceği gibi. Hedef konusundaki yönetimin başarısını, 2013’te verilen Cumhuriyetin 100’üncü yıl hedefleri üzerinden ölçebilirsiniz. Şurada 5 gün önce yılı bitirdik ve neredeyse tüm hedefler, açık ara, en az 2-3 kat fark göstererek karavana.

 

HEDEF VAR, PLAN YOK, ÇELİŞKİ ÇOK
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *