Emek, Ümit ve Para

YAYINLAMA: 18 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 17 Mart 2024 / 18.28

Her ülkede o ülkenin kaderine dokunmuş insanlar vardır. Ülke insanları zaman geçse de o isimleri unutmaz. Hatta rol model olurlar kimi zaman. Ülkemizin tarihinde bir Ulubatlı Hasan vardır, İstanbul’un fethinde destan yazmış karakterdir. İstanbul’un surlarında savaş devam ederken Osmanlı Devleti’nin bayrağını surlara asmış ve orada şehit olmuş. Bursa ilinin Karacabey kazasına bağlı Ulubat veya Uluabad adı ile anılan bir köy ve bir de Göl vardır. Hasan bu köyden katılmış İstanbul’un fethine. 

Bir başka isim vardır Uzun Mehmet, mutlaka hatırlarsınız. Bahriyede askerlik yaparken gördüğü ve tanımladığı siyah kaya parçasının yandığına şahit olmuş. Köyüne geri döndüğünde Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin Kestaneci köyünde taş kömürünü teşhis ederek yakması, yörede taş kömürü çıkartılmasını sağlamıştır. Taş kömürü Uzun Mehmet’le anılır.    

Birinci Dünya Savaşı’na kerhen de olsa katılan Osmanlı Devleti, itilaf devletlerine karşı, Çanakkale Boğazı’nda vatan müdafaası yaparken, dillere destan olacak bu savaşın önemli bir çok isim içinde, Mustafa Kemal Paşa’yı ayrı tutarsak, tarihe yüzlerce isim yazıldığını biliyoruz. Seyit Ali Çabuk, Çanakkale Havran ilçesinin Manastır köyündendir. Çanakkale savaşlarında Rumeli Mecidiye tabyasındaki top mermi yükleme sistemi bozulur. Mermiyi sırtladığı gibi topun yanına çıkarır. Mermiyi sürerler topun ağzına, mesafeyi ayarlayıp ateşlerler. Savaşın en kritik gemisi OCEAN, tek atışla vurulup, kısa zamanda denizin dibini görür. Seyit Ali Onbaşıkahraman olur. Hakkı da var, nede olsa 215 Okka bir mermiyi sırtına alan bir efsane pehlivan. 

Türk güreş tarihine girmiş bir başka pehlivan vardır. Peşpeşe Olimpiyat ve Dünya şampiyonluğu kazanan bir efendi güreşçi idi YAŞAR DOĞU. Herkes ona saygı duyardı. Samsun’un Kavak ilçesinin Karlı Köyü’nden 1948 yılında Olimpiyatlarda 7 müsabaka yapıp hepsini kazanarak Dünya Şampiyonu olmuş değerli bir sporcu idi. Milli Sporcu olarak mindere çıktığı 47 müsabakanın 46’sını kazanan çok başarılı bir sporcu olduğunu hatırlarız. 

Başka ülkelerde de o ülkeye mal olmuş isimler vardır. Fransa’ya mal olmuş bir azize Jeanne d’Arc, İngilizler’e karşı amansız bir mücadelenin sembolü olmuştur. Daha sonra erkek giysisi giydiğinden yola çıkılarak ve başka sebeplerde katılıp, yakılarak öldürüldüğünde yaşı 19’du. Bu olay, halk arasında, Jeanne d’Arc’ın Fransa’da bir anda halkın gözünde kahraman olmasına yetmişti.     

Amerika tarihinde sahne sanatçılarından Bob Hope 1903 senesinde doğmuş hem sahne hem de sinema sahnelerinde unutulmaz eserlerde rol almıştır. Soyadı “ümit” anlamına gelen Bob Hope oynadığı her eserde yıldızı parlayan, aranan bir oyuncu olmuştur. Hatta bu sanatçının, Los Angles’da ünlüler caddesinde, kaldırıma yerleştirilen yıldız şeklinde pirinçten yapılma ismi de mevcuttur.  

Amerika’da 1932 senesinde Arkansas’ da dünyaya gelen Johnny Cash Amerika’nın unutulmaz halk türkülerini söyleyen anılan bir sanatçısıdır. Soyadı “nakit para” anlamına gelen Cash, Amerikan toplumu tarafından, topluma mal edilmiş bir başka sanatçı idi. Geçenlerde Amerika’da her sene yapılan halk türküleri yarışmasında da Johnny Cash tekrar saygı ile anıldı.     

Amerika tarihinde HOPE ve CASH’ten sonra dünyaya ün salmış, akıllı telefona imza koyan son asrın siması, Steve JOBS. Ürettikleri sadece telefon olsa, yan ürünlerle dünya ticaretinde söz sahibi oldular.  5 ekim 2011’de ölmeden önce Manhattan’da, çok önemli bir enstitüde yaptığı bir konuşmada JOBS, günümüzde yaşanacak mali krizlerin, topluma istenmeyen önemli olumsuzluklar getireceğini o tarihte ifade etmişti. 

Bir başka deyişle, kurumların idarecilerinin bilerek yaptıkları yanlışlıklardan doğan krizin faturasını, halk ödeyecektir demiştir Steve JOBS

Zaten Amerika’da hafif zelzele olursa, ülkemizin yıkıcı bir depremle sallanacağından hiç şüphem yoktur. 

Ülkemizde ise sokaktaki halk, yaşama sıkıntısı çektiklerini, yaşama güçlerinin gittikçe azaldığını, güçleri yettikçe haykırmakta. Gücü yerinde olan ve istikbal arayanlar ise yurtdışına giderek kendilerine yeni bir hayat kurmaktalar. Ülkemizden beyin göçünün, ciddi boyutta olduğunu bilhassa sağlık sektöründe görmekteyiz. Koca koca hastaneler var ülkemde içinde doktorları olmayan.  Fakir halka verilen öğüt ise, biraz daha sabır etmeleri yönünde. 22 sene sabırdan başka bir şey istenmedi, halk sabır etmeye devam etsin. Meclis kürsüsünden yaşanmakta olan geçim sıkıntısını hafife alan ülkemizin Maliye Bakanının arkasında, Sarayın geçici bekçisi durmakta. Onun söylediklerine inanmak için gayret bile sarf etmiyorum. Toplum yaşamında olmazsa olmaz olan temel besin maddelerine, elektrik, su, akaryakıt ve doğalgaza yapılan fahiş zamlar, memur ve işçi maaşlarına yapılmayan zamlarla hayat, çekilmez olmakta.  

Bir iktidar komedisi yaşamaktayız. Bir kesim sakallı yaratıklar, mevcut belediyelerden iş alıp, cep doldururken, belediyelerin, 5’li çete diye adlandırılan namlı müteahhit firmaların borçları  hazinenin sırtına yüklenmekte, kimi zaman ise vergi borçları silinmekte, ancak tabiidir ki bu silinen vergi, yine halkın sırtına bindirilmekte. İşte bu rant için verilen seçim mücadelesini izlerken hicap duymaktayım. 

Yerel yönetim adaylarını destekleyen 5 tepeli Cumhur, bu mücadelede sahaya inip ekrandan bir kelime kullandı, hiç yakıştıramadım. ZÜBÜK.  Şimdi ise başka bir cümle kullanmakta ‘Kimler Kimlerle Beraber’. Elimde bir resim var, tarihi, tarihe bir damga vuran. İçinde birkaç kişi var. Bank Asya isimli bankanın açılışı. Fetullah Gülen’in de içinde olduğu bir resim. Resim karesinde kimler yok ki? ‘Kimler Kimlerle Beraber.’ Hatırlayın Tansu Çiller ortada kurdela kesmek için, sağında Abdullah Gül, solunda Recep Erdoğan, Hemen Gül’ün yanında Fetullah Gülen. Adam adama demez mi: ‘Bir zamanlar kimler kimlerle el ele, banka açılışlarında boy gösterdiler, şimdi ahkam kesmekte.’ 

Ülkem için canını feda etmiş bunca şehitlerimizi anarken18 Mart’ta, bugün ülkemin refahını düşünen olmadığına adım gibi inanmaktayım, lanet olsun gelen de cebini, gidende cebini düşünmekte diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

 

Emek, Ümit ve Para
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *