FAİZ ARTTIRIMI

YAYINLAMA: 25 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 24 Mart 2024 / 16.06

Uzun süre sonra merkez Bankası önemli bir karar aldı. Seçimlerin bitmesini beklemeden faizi 500 baz puan artırdı. Faiz artışları gerçekleşti. Şimdiki beklenti dövizdeki artışın gerçekleşmesi. Seçimden sonra da dövizin serbest bırakılacağı gündemde. Faizler artmaya devam ederken şubat ayında pas geçilmişti. Hatta bundan sonra da yükseltilmeyeceği yönünde beyanatlar verilmişti. Hemen arkasından mart ayında faizin arttırılması gerçekten acayip.

Merkez Bankası döviz rezervleri 2 ayda 32 milyar dolar eriyince rezerv açığı 73 milyar dolara çıkınca biraz da bu kararı almaya mecbur kaldılar. Zamanının merkez Bankası başkanı Naci Ağbal, faizi %19'da çıkardı diye operasyon yapmakla suçlanmış ve görevden alınmıştı. Şimdi o günlerin faturası %50 olarak karşımıza çıktı. Yabancıların yazdığı raporda Türkiye para piyasasının nasıl yönetildiğini öğreniyoruz. Nitekim 500 baz puan artış ilk olarak yabancıların yazdığı rapordan öğrendik. Faiz artırılmasının bir ikinci önemli nedeni de seçimden önce Türk lirasının değer kaybetmesinin önüne geçmektir. Yani seçim kazanmak ekonomiyi kaybetmekten daha önemli.

Hep söylediğimiz gibi hata döviz kuru ve faizde değil. Bunlar kısa vadeli günü kurtaracak yöntemler. Uzun vadede daha önce de tecrübe ettiğimiz gibi bu kararların bir işe yaramayacağını yine göreceğiz. Aslında düzeltilmesi gereken şey Merkez Bankası'nın bağımsızlığıdır. Ülkedeki hukuk ve adalet sisteminin bozukluğudur. Merkez Bankası başkanının bir kişinin kararıyla bir gece kararnamesi ile görevden alındığı bir piyasaya kimse güvenmez.

FAİZ ARTTIRIMI
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *