2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (2)

YAYINLAMA: 26 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 25 Mart 2024 / 16.08

MENKUL SERMAYE İRATLARININ YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLMESİ

Gerçek kişilerce 2023 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarının bir kısmı beyan edilecek gelir toplamının 150.000 TL’yi (2024 takvim yılı için 230.000 TL) aşması halinde, bir kısmı ise vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmadıkları için 8.400 TL’yi (2024 takvim yılı için 13.000 TL) aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

FAİZ, REPO VE FON  GELİRLERİNİN BEYANI:
Mükelleflerin, 2023 yılında elde edilen banka mevduat faizi, repo geliri, A tipi ya da B tipi fon geliri, tutarı ne olursa olsun, Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmeyecek. Başka gelirleri nedeniyle beyanname verenler, bu beyannameye faiz, repo ve fon gelirlerini dâhil etmeyecekler.

Ancak bu gelirleri Ticari işletmeye dâhil olarak elde edenler bu gelirleri işletme kayıtlarına gelir olarak kaydederek beyan edeceklerdir.

Ayrıca, off shore hesapları nedeniyle faiz geliri elde edenler, bu gelirleri (2023 yılı için) 8.400 TL’nı aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve vergisini ödeyecekler. Çünkü offshore hesaplarından Gelir Vergisi kesilmemektedir.

KAR PAYI VE TEMETTÜ GELİRLERİNİN BEYANI:

Mükelleflerin 2023 yılı içerisinde hissedarı olduğu Anonim Şirketten de "TEMETTÜ" geliri elde edenler ile ortağı olduğu limited şirketten veya Hisseli Komandit şirketten (Gerçi uygulamada Hisseli Komandit şirket kalmadı ama mevzuatta var) "KAR PAYI", elde edenler, bu gelirlerinin yıllık gayrisafi tutarı, 150.000 TL’nı aştığında beyanname vereceklerdir. Bu beyan sırasında Kar Payının % 50 si istisna olduğundan bu istisnayı düşerek gelirlerinin yarısını beyan edecekler. Örneğin, 100.000 TL gelir elde eden, bunun yarısı olan 50.000 TL’nı beyan edecekler ve hesaplanan Gelir Vergisi’nden, kár payının tamamı üzerinden kesilen yüzde 15 stopajı mahsup edecekler, kalan kısmı (varsa) ödeyecekler.

HİSSE SENEDİ SATIŞ GELİRLERİNİN BEYANI:

Borsada Hisse senedi satışından elde edilen kazançlar, Gelir Vergisi stopajına tabi olduğundan, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Borsa dışındaki 1.1.2006’dan itibaren edinilen Hisse senedi satışından elde edilen kazançlar ise,  2 yıl içinde elden çıkartılmışsa, bundan doğan kazanç "değer artışı kazancı" olarak beyan edilecek, 2 yıldan fazla elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar ise beyana tabi değildir.

Gelir Vergisi Kanunu’nda;

“(GVK. Mükerrer Madde 80 - Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

1.İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.)”

Denilmek suretiyle Borsa dışındaki 1.1.2006’dan itibaren edinilen Hisse senedi satışından elde edilen kazançlar 2 yıldan fazla elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar ise beyana tabi değildir. Sürecek

2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (2)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *