2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (3)

YAYINLAMA: 27 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 26 Mart 2024 / 10.03

ÜCRET GELİRLERİNİN BEYANI:

2023 yılında tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirlerinin vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2023 yılı için 1.900.000 TL) aşması durumunda yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekecektir. Ücret gelirleri, vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2023 yılı için 1.900.000 TL) aşmazsa yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dâhil edilmeyecektir. Kesintiye tabi tutulmamış ücret gelirleri için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilecektir. Ücret gelirlerinin yıllık beyannameye dâhil edilmesi halinde, beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden, yıl içinde ödenen ücret üzerinden kesilen gelir vergisinin asgari geçim indirimi düşülmeden önceki tutarı mahsup edilecektir.

Ancak, birden fazla işverenden ücret geliri olması halinde, Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminden (2023 yılı için 150.000.-TL’den) fazla ise, tüm ücret gelirleri için beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannamede ücret gelirinden kesilen vergiler mahsup ediliyor.

GAYRIMENKUL SATIŞ GELİRLERİNİN BEYANI:

Gayrimenkuller, iktisap (edinme) tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra, elden çıkarılmışsa, bundan doğan kazanç, beyana tabi değil.  Ancak bu süreler içerisinde satılmışsa ve bu satıştan kazanç elde edilmişse beyan edilerek vergisi ödenecektir.

Miras kalan gayrimenkuller ise, ne zaman satılırsa satılsın, elde edilen gelir, vergi dışı olup, beyana tabi değil.

BEYANDA SON UYARILAR:

Maliye incelemenin kolayını öğrendi ve şimdi artık incelemelerini büyük ölçüde banka hesapları üzerinden yapıyor. Bu bağlamda Maliye inceleme yetkilileri, vergi mükelleflerinin banka hesaplarına yönelik, yoğun bir araştırma yapıyor. Burada özellikle, Banka hesabına gelen havaleler, başkalarının yatırdığı paralar, tahsil edilen çekler ve senetler ve banka kartı tahsilâtları ile defter kayıtları karşılaştırılıyor. Ve farklar bulunduğunda da cezalı işlem yapılıyor. Bu sebepten Mükelleflerin Gelir Vergisi beyannamelerini vermeden önce, bu yönde gösterilmeyen bir gelir varsa, (VUK. Pişmanlık hükümlerine göre) beyan ederek cezai işlemden kurtulmalarını tavsiye ediyoruz. 19.03.2024

2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (3)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *