Chia Tohumu Faydaları (5)

YAYINLAMA: 29 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 28 Mart 2024 / 20.02

Chia Tohumu Zararları

Sağlığa faydaları nedeniyle chia diyetlerde yaygın olarak tüketilen tohumlardır. Bununla birlikte aşırı dozlarda tüketilmesi birtakım yan etkilerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Fazla miktarlarda tüketilen chia tohumu, kabızlık veya ishale, gaz problemleri ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Chia tohumu zararları yan etkiler şeklinde görülebilir. Ayrıca var olan Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tetiklenme riskini arttırabilir. Chia tohumları kan şekerinin ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle diyabet ve hipertansiyon ilaçları kullanıldığında chia tohumu tüketimine dikkat edilmesi gerekebilir.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Kuru ve tohum halinde tüketilen chia tohumları suyu emerek hemen şişebileceğinden dolayı dikkatli tüketilmesi önerilir. Kuru chia tohumları boğaza yapışabilir veya boğulma tehlikesi oluşturabilir. Bu nedenle ıslatılarak tüketilmesi önerilebilir. Ayrıca nadiren de olsa bazı insanlarda chia tohumuna karşı alerjiler ortaya çıkabilir. Dil ve dudaklarda şişme, kızarıklık ve kaşınma, kusma, ishal gibi semptomlar varlığında mutlaka tıbbi müdahalenin sağlanması gerekir. Günlük olarak önerilen chia miktarı yaklaşık 12 gramdır (1 yemek kaşığı). 12 gram tohum ile vücuda 2500 mg omega-3 alınabilir ve gereksinim karşılanabilir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Tohumlar arasında chia, birçok farklı şekilde mutfaklarda kullanılabilir. Günlük beslenme ve diyetlerde tercih edilebilir. Karanlık ve serin olarak saklanması önerilir.
Chia tohumu nasıl kullanılır :

Kek, ekmek vb. unlu mamullerine ekleyerek,

Süt veya meyve suları ile karıştırılarak puding şeklinde,

Smoothie ve ev yapımı çorbalara ekleyerek,

Un haline getirilerek ve diğer unlarla karıştırılarak,

Diğer baharatlar ve tohumlarla birlikte enerji barlarında kullanarak,

Salataların üzerine serperek,

Yulaf ezmesi karışımlarına ekleyerek kullanılabilir.

Chia tohumları öğütülerek veya öğütülmeden kolayca kullanılabilir. İnce yapısı sayesinde kolaylıkla parçalanabilir ve çeşitli besinlere eklenebilir.

 

Chia Tohumu Faydaları (5)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *