Dostlar Alışverişte Görsün

YAYINLAMA: 30 Eylül 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 29 Eylül 2024 / 13.11

Ekranlarda insanların yöneticilere inanmadıkları konularda bağırarak söylediği bir söz var ‘ aklımla lütfen alay etme, ben aptal değilim.’ Bu cümleye hayranım. Bu cümleyi ekranlarda haber sunan bir çok kişi söylemekte. Basına verilen bilgileri belki iyi elekten geçirmediklerini düşünmekteyim. Gerçeklere yakın olmayan bilgiler yayınlandığında, gerçeği yakalamak son derecede kolay. Bir tuşa bastığınızda gerçeği yakalıyorsunuz. Bu kadar basit bir dönemde yaşamaktayız. Her şey elinin altında. Kimse yalan söylemeye kalkmasın. Sonra ortaya çıkıp ‘kandırıldık’  diye aptalca bir cümle söylemeden, gerçeğin öğrenilmesinde yarar var. 

Geçtiğimiz günlerde Sayıştay’ın 2023 yılına ait raporları yayınlandı. Kimse Köy İşleri Bakanlığının harcamaları hakkındaki rapora itibar etmedi. 

Orman Bakanlığına ait harcamaların raporuna da fazla itibar edilmedi. Çünkü Bakanlık kendi inisiyatifinde hiçbir iş yapamadığından, harcamaların kontrolü de, Saraydan yönetilmekte olduğunu sağır sultan bile bilmekte. 

Neden böyle olduğunu merak edenlere bilgi aktarayım. Orman Bakanlığı Orman Yangınlarında kullanılacak söndürme uçakları alımı konusunda bir fon oluşturmuşlar. Fonda para birikmeye başlamış, daha sonra unutmuşlar bu fonu , fonda biriken parada buharlaşmış. Düşünün bir kere, fondaki unutulan paraya kim el koyar ? Bildiniz , Beş Tepedekiler bu fona sahip çıkmışlar ama sonra ne olmuş kimse bilmemekte. Günde 26 milyon lira harcaması olan bir sistemde, fonun esamisi bile okunmaz. 

Hal böyle olunca bütün gözler harcamaları itibari ile dipsiz kuyu olan Beş Tepe deki Saraya çevrilmekte gözler. İnanılması güç bir rakamda bu harcamalar. Kanunen incelemeye kapalı, ancak üzerinde konuşulmaya açık bir bütçeye sahip, bu dipsiz kuyu olan kurum. 

Senelerce önce yayınlanan  Milliyet Gazetesinin sayfalarını bilmem hatırlar mısınız ?  Hürriyet ve Milliyet gazetesinin iç sayfalarında resim çizimli hikaye dizileri vardı. HOŞ MEMOBASRİ ve TONTON gibi karakterler yer alırdı. Yanlış hatırlamıyorsam, bunların bazılarının çizimini BEDRİ Koraman yapardı. Hatta  bazılarının sözlerini de  Halit Kıvanç dillendirirdi. 

Günlük yaşam sorunlarının karikatürize edildiği ‘çizgi roman’ diye de adlandırdığım gazetenin bu köşesini çok severdim. Bunların içinde HOŞ MEMO, sevdiği yavuklusu ile bir vadinin kenarında ayağı kayar ve vadiye düşmeye başlar. Düşerken bir dala tutunur, dal kırılır yine düşer de düşer. Vadinin ismi ise ‘ DİPSİZ VADİ ‘ . 

İşte beş tepenin harcamalarını bu vadiye benzetmekteyim. 2022 senesinde tükettiği bütçe 5.8 milyar Türk lirası iken 2023 senesinde harcanan bütçe 9.46 milyar lira olarak söylenmekte . Ayda 780 milyon lira harcayan Saray‘ın günde 26 milyon lira olan  harcamalarını denetleyen hiç bir kurum bulunmamakta. Bu arada Örtülü Ödenek olarak ayrılan bütçenin ne kadar olduğunu kimse bilmemekte. Bu kısmın da  denetleme dışı olduğunu unutmamak gerekir. 

 

Dünya liderleri ülkelerindeki bir çok sorunları çözmeleri sonrası 22-23 Eylül 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel kurulunda bir toplantıda düzenlendi . Bu toplantıya ülkemizin CUMHUR’u da katılmak için 2 uçakla Newyork ‘a gitti. gitti. 

İngilizcesi ‘Summit Of The Future , ‘ Gelecek İçin Sözleşme . Davetiyede belirtilen bir cümleyi aktarmak isterim: 

 

‘Dünya liderleri , Küresel Dijital Sözleşme ve Gelecek Nesiller Bildirgesi’ni içeren bir Gelecek Pakt’ını kabul ediyor. Pakt, Barış, ve Güvenlik , Sürdürülebilir Kalkınma, İklim Değişikliği , Dijital İşbirliği , İNSAN HAKLARI , Cinsiyet, Gençlik ve Gelecek Nesiller ve Küresel Yönetişimin  Dönüşümü gibi Geniş bir tema yelpazesini Kapsar.’  demekte. 

Bu PAKT’ta imza koyacak dünya liderleri sözleşmenin 17 maddelik kısmı çok iyi okumuş olsalar gerekir. Bilhassa 13 cü madde de, insan hakları ile ilgili bir cümle bulunmakta: ‘ İnsan hakları Evrensel Bildirgesini  4 ve burada yer alan temel özgürlükleri onaylıyoruz’ demekte. 

Sonrasında önemli bir husus bulunmakta, Pakt’ın 15 inci maddesini çok iyi okumak gerekir, İstanbul Sözleşmesini anımsatmakta : ‘Tüm Kadınların Siyasi ve Ekonomik Hayata Tam, Güvenli , Eşit ve Anlamlı Katılımı ve Temsili Olmadan Hedeflerimizin Hiçbirine Ulaşılamayız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği , Kadınların Katılımı ve Tüm Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesine Yönelik Çabalarımızı Hızlandırma Yönündeki ‘Pekin Deklarasyonu’ ve Eylem Platformu 5’e Bağlılığımızı Yeniden Teyid ederiz. HEDEF Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın ve Şiddetin Ortadan Kaldırılmasıdır. ‘

Türkiye’nin bu sözleşmeye tek ayağını kaldırarak imza koyabilmesi kanımca ‘ Dostlar Alışverişte Görsün’ misali olsa gerek diye, bir sözüm geldi söyledim, hem nalına hem mıhına.

Dostlar Alışverişte Görsün
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *