ANASAYFA arrow right Sağlık

Epilepsi dışında sık görülen hastalık baş ağrıları oluyor

Epilepsi dışında sık görülen hastalık baş ağrıları oluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Çocuk Nörolojisi
Çocuk Nöroloji Uzmanı sayısı yetersiz kalıyor
Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sedat Işıkay, Çocuk Nörolojisi Hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi. Çocuk Nöroloji bölümü çocuklardaki bütün nörolojik hastalıkları kapsamaktadır. Başlıca ilgilendiği konular epilepsi (sara hastalığı), serebral palsi (beyin felci), baş ağrısı, ailesel genetik hastalıklar, nörometabolik ve nörodejeneratif hastalıklardır.

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığı toplum tarafından yanlış olarak bilinmekte ve tedavisi olmayan hastalıklar arasında düşünülmektedir. Epilepsi beyindeki elektriksel boşalımlar sonucu ortaya çıkan geçici nörolojik bulguların görüldüğü bir hastalıktır. Nöbetler halinde gelen bilinç değişikliği, kısa süreli dalma, boş bakma, bayılma, yüzde, kollarda veya bacaklarda kasılma, dişlerde kilitlenme, gözlerde kayma, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi bulgularla ortaya çıkar ve tekrarlar. Epilepsili çocukların yüzde 70-80’i, bazı epilepsi türlerinin ise yüzde 100’e yakını tam olarak iyileşmektedir. Bu hastalık 2-4 yıllık takip ve tedavi süresinin ardından düzelmektedir. Bazı aileler modern tıp yöntemleri yerine çok farklı alternatif tıp yöntemleri uygulamaktadırlar. Yakın zamanda tarafımca yapılan bir çalışmada SSPE (subakut sklerozan panansefalit) ve epilepsi hastalarının ailelerinde özellikle alternatif tıp yöntemlerini kullanma oranları %75’lere kadar çıkmaktadır. Konunun en dramatik yönü ise bazı hastalara alternatif tıp yöntemlerinin bir kısmının doktorlar tarafından önerilmiş olmasıdır. Bu nedenle hastaların doğru ellere emanet edilerek doğru tedaviler muhatap olmaları en doğal haklarıdır.

Epilepsi dışında sık görülen ve bizim ilgilendiğimiz hastalık baş ağrılarıdır. Baş ağrıları grip, nezle gibi basit bir üşütme sonucunda gelişebileceği gibi beyinde sinsice büyüyen bir tümöründe bulgusu olabilir. Özellikle sabahları olan baş ağrıları önemlidir. Çift görme, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikayetlerin olması beyinde bir kitlenin var olduğuna işaret edebilir. Bu nedenle inatçı ve şiddetli baş ağrılarında Çocuk Nöroloğuna başvurulması aciliyet ile gereklidir. Ayrıca, migren, küme tipi baş ağrısı ve gerilim tipi baş ağrıları erişkinler ile kıyaslandığında azımsanmayacak kadar fazla görülmektedir. Rutin pratikte bu hastaların çoğu sinüzit tanısı almakta olup sürekli antibiyotik kullanılmasına neden olmaktadır.

Bölgemizde sık görülen ve epilepsi olmasından korkulan diğer bir hastalıkta ateşli havalelerdir. Ateşli havaleyi her çocuk geçirebilir. Özellikle ateşli enfeksiyonlar esnasında görülen bu durum havaleler ile karakterize olup gerçekten aileyi korkutan bir durumdur. Ateşli havale geçiren çocukların aileleri ile görüşüldüğünde havale esnasında çocuklarının ölmesinden korktuklarını bildirmişlerdir. Ateşli havaleler genellikle masum olup çok az bir kısmı tekrarlayıcı olabilmektedir. Bu hastalık bazı ailelerde genetik olup büyük abide, dayıda hatta hala da görülebilmektedir. Ateşli havaleler sonrası epilepsi gelişme olasılığı çok düşüktür. Ancak ateşli havalenin tanınması çok önem taşır. Çünkü menenjit, ansefalit gibi bazı ciddi ve ölümcül olabilen enfeksiyon hastalıkları da bu şekilde gelebilir. Bu nedenle bu hastaların bir Çocuk Nöroloğu tarafından değerlendirilmesi, takip ve tedavisi çok önemlidir.
Bölgemizde görülen önemli diğer bir hastalıkta akut flaks paralizidir. Bilindiği üzere ülkemizde polio felci hastalığı 20-30 yıla yakındır görülmemektedir. Ancak son yıllarda akut flaks paralizi denilen hastalıklarda bir hortlama söz konusudur. Ne oluyor bu hastalıkta. Tamamen sağlıklı olan bir çocukta aniden felç başlıyor. Bu felç ayak parmak uçlarından başlayıp saatler içinde yukarıya ilerliyor. Önce ayaklar sonra kollar. Nadiren solunum kasları tutulabilir. Bazı hastalar üçüncü düzey yoğun bakımlık olabilirler. İyi tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir. İyi bir bakım ve tedavi bu çocukların yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerini sağlayacaktır.
Gaziantep Medikal Park Hastanesi’nde Çocuk Nöroloji Kliniğimiz EEG, EMG, beyin tomografisi, beyin magnetik rezonans görüntülemesi ve zengin laboratuvar imkanları ile çocuk hastalarımıza hizmet vermektedir. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *