ANASAYFA arrow right Sağlık

Sağlık Bakanı: Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir

Sağlık Bakanı: Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, sokağa çıkma yasağı ilan etmeyi düşünme
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, sokağa çıkma yasağı ilan etmeyi düşünmediklerini belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.
Sağlık Bakanı Koca: Vaka Sayısı 1529'a, Ölü Sayısı 37'ye Çıktı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 7 kişinin öldüğünü ve 293 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tespit edilen son yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarını açıkladı.
Koca, son 24 saatte 3672 kişiye test yapıldığını, bunlardan 293'ünde koronavirüs tespit edildiğini, 7 kişinin de hayatını kaybettiğini belirtti.
Böylece Türkiye’de toplam koronavirüs vakası 1529'a yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye çıktı.
Koca, saat 23.25'te Twitter’dan şu mesajı paylaştı:
"Son 24 saatte 3.672 test sonuçlandı. 293 yeni tanı kondu. Çabalarımıza rağmen, hastalığa yenik düşen 7 insanımız daha oldu. Gençlere uyarımız var: Salgının dışında değilsiniz. Hayatınızı yavaşlatın. Risk ortamına girmeyin. Riski evinize taşımayın. Evde kalın. Hayat eve sığar."
Türkiye genelinde dün geceye kadar 1236 koronavirüs vakası olduğunu ve 30 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Koca, yaşamını yitirenlerin hepsinin ileri yaşlı olmasının yanı sıra başka bazı kronik hastalıkları da olduğunu belirtti.
Koca, bu 30 kişiden ikisinin 50-60 yaş aralığında olduğunu, diğerlerinin 60-90 yaş aralığında olduğunu ifade etti.
Bu verilerden yola çıkan Koca, Türkiye toplumu için yaşlıların öneminden bahsederken, 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma kısıtlamasını hatırlatarak “evde oturun” çağrısını tekrarladı.
Koca, iyileşen vakalar olduğunu belirtirken, 14 günlük süre geçtikten sonra iyileşen vakaları gün gün açıklayacaklarını söyledi.
Bakan Koca, sokağa çıkma yasağı getirilip getirilmeyeceği yönündeki bir soruya da “Tek tek, hep birlikte mücadele edilmesi gereken dönemdeyiz. Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir, bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor” dedi.
“Çin’le 1 milyon hızlı tarama
kiti için bağlantı yaptık”
Yerli solunum cihazı için seri üretimine başlayacaklarını belirten Koca, şöyle devam etti:
“Ayrıca Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık.
"Çin'den getirilen bir ilaç yoğun bakım hastaları üzerinde bugün itibariyle kullanılmaya başlandı. Dünyada kullanılan ve sonuç alınan ilaçların tedarik süreci üzerinde çalışıyoruz.
"6 üniversite ve 1 merkeze aşı geliştirme çalışmaları için çağrı yapıldı. Kısıtlamaya gitmeden hepsine destek sağlayacağız.
“Dayanışmamızın
dünyada örneği yok”
"Gurur duyacağımız bir gerçek var, Koronavirüs'e karşı verdiğimiz dayanışmanın dünyada örneği yok. STK'ler sorumluluk alıyor, kültür dünyası, iş dünyası, bilim insanları bu mücadelenin aktörleri haline geliyor.
“Felaket tellallığı yapan kimilerine de yine prim vermiyoruz. Evde zaman geçirme çağrımız giderek karşılık buluyor.
“Hastanelere malzemeler sağlanıyor”
“Zaman zaman bazı haberler çıkıyor, sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu söyleniyor.
“Üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzemeler sağlanmaktadır, sağlanmaya devam edilecektir.
“Maskeler yurtdışına satılmayacak”
“Talebi küçük çıkarlar uğruna suistimal eden malzeme tedarikçilerine yaptırımlar uygulanmaya devam edilecektir. Türkiye'nin ihtiyacı olan maskeler yurtdışına satılmayacaktır.
“Özellikle istismar eden firmaların yurtdışı bağlantıları yaptığını biliyoruz, önceki gün bu anlamda üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Bu baskınlar sonrası yoğun bir şekilde depoladıkları görüldü.
“Biz bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bu firmaları teker teker çağırarak bu dönemde günlük ne kadar üretim yapabileceklerini de ortaya çıkarıp sözleşme yapmaya başladık, şu ana kadar 20 firmayla anlaşma yapıldı. Farklı şeyler yapmak isteyenlerle de el koyma dahil bir takım tedbirlerin devrede olacağını söylemek istiyorum.
“Başka bir ülke olmayacağız”
“Tedbirleri bizim gibi ciddiyetle almamış ülkelerle kıyaslanıyoruz. Türkiye onu çevreleyen risklere set çekerek zaman kazandı. Sağduyulu bir politika izledi. Paniğe yol açarak hastalığın yayılmasına yol açacak uygulamalardan uzak durdu.
“Biz başka bir ülke olmayacağız. Yakın ya da uzak başka bir ülkeye benzemeden bu günleri aşma fırsatımız var. Biz mücadeleye hem aklını, hem yüreğini koyan insanlarız.
“Biz günün sonunun ve hayatların hesabını yaparız. Şimdi günün değil hayatın hesabını yapma zamandır. Evde zaman geçirme, çok daha mutlu bir geleceğe hazırlanma zamanıdır.
“Her ihmalin zincirleme risk olduğunu biliyoruz, en güvenilir çözümün evde kalmak olduğunu unutmayalım, hayat eve sığar.” bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *