ANASAYFA arrow right Teknoloji

Ahşap yürüteçler zamana yenildi

Ahşap yürüteçler zamana yenildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Gaziantep’te 43 yıldır ahşap işleri ile uğraştığını söyleyen Ahmet Durucu, eskiden ‘çıkrık’ denilen bebek yürüteçlerinin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Gaziantep’te 43 yıldır ahşap işleri ile uğraştığını söyleyen Ahmet Durucu, eskiden ‘çıkrık’ denilen bebek yürüteçlerinin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
‘Çıkrık’ denilen bebek yürüteci, eskiden ahşap ustalarının çocukların daha kolay yürümelerini sağlamak ve ayaklarının güçlenmesi için yapılmış.Gayet basit bir düzeneği olan ‘çıkrık’ 4 tahtanın birleştirilmesi ve alt tarafına tahtadan teker takılması sonrasında çok kullanışlı bir çocuk oyuncağı haline geliyor.
Çıkrık denilen tahta bebek yürüteçlerinin tarihinin 150 seneden daha eskiye dayandığını belirten Durucu, “Ben burada ahşap işleriyle uğraşıyorum. Burada her türlü ahşap işini yapıyoruz.Burada ekmek tahtası, çocuk yürüteci ve buna benzer tahta işleri yapıyoruz.Bu çocuk yürüteçlerine eskiden ‘çıkrık’ derlerdi. Tabi önceden teknoloji bu kadar yaygın değildi. Bu bebek yürütecinin tarihi 150 senelik, belki de daha eskidir” diye konuştu.
Şimdilerde çocukların yürümesi için üretilen ve ‘örümcek’ denilen çocuk yürüteçlerinin eskiden olmadığını, eski ahşap ustalarının düşünerek böyle güzel bir icat ortaya çıkardıklarını aktaran Durucu, “Örümcek denilen çocuk yürüteçleri tabi o zamanlarda yoktu. Bunu eski ustalar düşünmüş çıkartmışlar.Bu çocuğun yürümesini sağlar.Hem çocuğun ayağına kuvvet gelir bununla, hem de çocuğun çabuk yürümesini sağlar” dedi.
‘Örümcek’ denilen çocuk yürütecinin doktorlar tarafından tavsiye edilmediğini, ancak eski ahşap ustaları tarafından bulunan ‘çıkrık’ın çocuğa hiçbir şekilde zararı olmadığını kaydeden Durucu, “Şimdi ‘örümcek’ denilen çocuk yürüteceğine çocuğu oturtuyorlar. Paça sıkışmasından dolayı çocuklarda türlü türlü rahatsızlıklar oluyor.Bunu doktorlar söylüyor.Bu hem sağlıklı bir alet hem de fiyatı pahalı değil.7 liraya satıyoruz. Bunun her yeri işçiliktir. Fabrikasyon değildir. El emeğidir. Tekerleri ve parmakları bu aletin tornada yapılıyor.Şimdi emeğin değeri kalmadı. Biz de bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz” ifadelerini kullandı.İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *