ANASAYFA arrow right Teknoloji

Çin yapay zeka ile ekonomisine yeni bir canlılık enjekte etmeyi amaçlıyor

Çin yapay zeka ile ekonomisine yeni bir canlılık enjekte etmeyi amaçlıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Tianjin'deki İkinci Dünya Yapay Zekâ Kongresi'nde insan sesini kusursuzca taklit edebilen, yargıçlara karar aşamasında yardım edebilen ve müşterilere denedikleri bir giysinin iyi uyup uymadığını söyleyebilen makineler sergilendi.
Tianjin'deki İkinci Dünya Yapay Zekâ Kongresi'nde insan sesini kusursuzca taklit edebilen, yargıçlara karar aşamasında yardım edebilen ve müşterilere denedikleri bir giysinin iyi uyup uymadığını söyleyebilen makineler sergilendi.
Yapay zekâ (YZ)'yı geliştirerek yol alan Çin, endüstri sektörüne yeni oyuncular katarak verimliliği artırmayı ve ekonomisine yeni bir canlılık enjekte etmeyi amaçlıyor.
China Internet Network Information Center (Çin İnternet Ağları Bilgi Merkezi) verilerine göre 2017 Haziran ayında, dünyada mevcut 2.542 YZ kuruluşunun aşağı yukarı dörtte biri Çin'de idi. Bunlarda 15,700 patent dosyası bulunuyordu ve bu da Çin'i, ABD'den sonra 2. sıraya yerleştiriyordu.
16 Mayıs ile 18 Mayıs arasında düzenlenen kongrede bir girişimci, araştırmacı ve siyasetçi topluluğuna konuşan National Development and Reform Commission NDRC-Ulusal Gelişme ve Reform Komisyonu Başkan Vekili Lin Nianxiu,"Çin, bilim alanında, akıllı algoritma ve çip sektörlerinde inovasyonu teşvik etmeli ve YZ kullanan endüstrisini modernleştirmelidir" dedi. NDRC, Çin'in en üst planlama kurumudur.
Geçen yıl Temmuz ayında Devlet Konseyi, yeni YZ için bir plan yaparak, bu endüstriyi büyümenin önemli bir aracı yapmayı, halkın yaşam standardını 2020'de iyileştirmeyi ve 2030'da ülkeyi YZ'de inovasyonun dünya merkezi ve lideri aşamasına getirmeyi vadetmişti.
Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı'na göre, Çin YZ endüstrisinin geçen yıllık çıktısı 18 milyar yuan ( 2,85 milyar ABD doları) tuttu; bu sektörle bağlantılı sanayi dallarının değeri 220 milyar yuan seviyesine ulaştı.
Çin YZ Yeni Jenerasyon Geliştirme Stratejileri Enstitüsü'nün (CINGAIDS) 408 ilgili şirket ile yaptığı araştırmaya göre, "YZ teknolojilerinin gelişmesi yalnızca Çin'in ekonomik ilerlemesinin iç motoru olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya refahına da katkıda bulunuyor."
Araştırmaya göre Çin'in yüksek teknoloji devleri YZ inovasyonuna yoğun biçimde yatırım yapıyor: Baidu otomatik sürücülükte; Alibaba YZ kentlerinde; Tencent tıp ve sağlıkta ve iFlytek akıllı seste.
Araştırma, Çin'in YZ algoritması, ana bileşenler ve hatta yetenekler alanında gelişmiş ülkelerin hala gerisinde olduğunu belirtiyor. Gerçekten de Çin YZ şirketlerinin çoğunluğu 2010 ila 2016 yılları arasında siyasal teşviklerle kurulmuştur.
Küresel YZ liderlerini yakalamak için Çin'de 18 eyalet, bölge ve belediye YZ ile bağlantılı endüstrileri teşvik amacıyla yeni teşvik politikaları benimserken, 27 adet eyalet çapında bölge de YZ endüstri parkları kurma planları açıkladı.
Çin Bilim ve Teknoloji Birliği Başkanı ve Çin Bilim ve Teknoloji Eski Bakanı Wan Gang, Çin şirketlerinin akıllı robot, otomatik alışveriş yerleri, çeviri makineleri, sürücüsüz araçlar alanında çarpıcı başarılar sağlayarak yüz tanıma, sesli çeviri ve davranış analizinde rekabet kabiliyeti edindiğini söyledi.
YZ teknolojileri Çin'de, şehir planlama, akıllı ulaşım, sosyal yönetişim, sağlık, tarım ve ulusal güvenlikte geniş ölçüde uygulanmakta.
Çin ve Fransa arasında ortak şirket finansmanı için 1 milyar dolar yatırım yapmayı düşünen Fransız girişimci Ludovic Bodin, Çin'in Tencent, Baidu, Sensetime, Face++ ve Cambricon gibi yerel şampiyonlar yarattığını söyledi. Bodin, ayrıca ya Çin'de ya da Fransa'da, özellikle sağlık hizmetleri, ulaşım ve çevre gibi sektörlerde firmalara doğrudan yatırım yapmayı düşünüyor.
Bodin, "Fransa Başkanı Emmanuel Macron'un Ocak ayındaki Çin ziyareti sırasında YZ büyük öncelikli konu idi. Çin YZ alanında mukayeseli üstünlüğe sahip. Bu ülkenin büyük veri tabanları, teşvik politikaları ve eğitim reformu anahtar niteliğinde avantajları. Bu arada Fransa da yetenekleri topluyor; sektörü teşvik ederek Avrupa'da YZ gelişmesinin başını çekmeyi amaçlıyor" dedi.
Bu tutkular Liu Qiangdong gibi Çinli yerli oyuncular tarafından da paylaşılmakta. E-ticaret devi JD.com'un kurucusu olan Liu, kongrede, şirketinin gelecek beş yıl içinde Çin'de 800 adet YZ teknolojisi lojistik merkezini yenileyeceğini söyledi.
Liu, "Depolama, araç sevki, istasyon dağıtımı ve müşteri konularını kapsayan akıllı bir sistem öngörüyoruz. Gelecekte kuryeler, ofiste oturan ve işlerini makinelere yaptıran beyaz yakalılar olacak" dedi.
Bu arada iFlytek makinesinin çeviri kapasitesinin, 2019'da, İngilizcede uzmanlaşan bir üniversite mezunununa eşdeğer olacağının beklendiğini açıkladı. iFlytek Başkanı Liu Qingfeng, son makinesinin Çinceyi 33 farklı dile çevirebildiğini ve bunun Çincenin farklı lehçeleri için de geçerli olduğunu belirtti.
UNESCO İletişim ve Enformasyon Bölümü'nden yönetici Indrajit Banerjee, YZ sektörünün 2030 yılında dünya ekonomisine 16 trilyon katkı yaratmasının beklendiğini söyledi ve ekledi: "Çin şirketleri YZ teknolojisi geliştirme ve uygulamada çok etkin. Bunlar çok kısa sürede olağanüstü ilerleme başardılar; YZ alanına katkıları harikulade olacak".
Uzmanlar ve girişimciler, ülkeler için akıllı teknolojileri geliştirme yolunun daha çok yetenek yetiştirmek olduğu hususunda birleşiyorlar.
Wan, Çin'in YZ geliştirme ve geniş anlamda uygulamada hız avantajı olduğunu; zayıf noktalarının ise temel araştırmada derinlik eksikliği ve orijinalite olduğunu söyledi.
CINGAIDS'in CEO'su Gong Ke, Çin'de kullanılan YZ teknolojilerinin takriben dörtte birinin dışarıdan geldiğini belirtti ve Çin şirketlerinin yakın gelecekte bizzat yapımcı olacaklarını umduğunu ekledi.
Gong, "Yeni teknolojilerin ilerlemesi durdurulamaz. İnovasyon gittikçe hızlanıyor. Eğer eğitim buna ayak uyduramazsa, sonraki kuşak YZ ihtiyaçları karşılayacak becerilere sahip olamaz. YZ en üst düzey üniversitelerde ele alınmaya başladı ve şimdi aşağıya doğru yaygınlaşmalı" dedi.
Nisan ayında YZ dersleri 40 Çin lisesinde görülmeye başladı. Alibaba'nın Başkanı Jack Ma da YZ eğitimine dikkat çekti: "İnsanlar çabuk kitap okumada ve hesap yapmada makinelerle yarışamazlar. Ana okullarına ve temel eğitim kurumlarına odaklanmalı ve çocuklarımızı sorumlu ve vizyon sahibi olarak yetiştirmeliyiz" dedi ve "YZ çağı geliyor; ona hazırlıklı olmamız önemlidir" diye ekledi. (Çin Uluslararası Radyosu )Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *