ANASAYFA arrow right Teknoloji

Güneş enerjisi açısından Türkiye’nin en güzel yeri Gaziantep

Güneş enerjisi açısından Türkiye’nin en güzel yeri Gaziantep
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
’Biz yatırımcı olarak enerjiye kıymet veriyoruz, yatırımlarımıza devam ediyoruz’’ dedi
Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasının ekonomik kalkınma açısından önemine vurgu yaparak, ‘’Biz yatırımcı olarak enerjiye kıymet veriyoruz, yatırımlarımıza devam ediyoruz’’ dedi. Yenilenebilir enerjinin önemine işaret eden Konukoğlu, yatırımcının rüzgar enerjisi gibi güneş enerjisinin de hammaddesine para vermediğini söyledi.
Güneş enerjisi açısından Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisinin Gaziantep olduğunu ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti: ‘’Şu anda Gaziantep’te güneş enerjisi yatırımları arttı. Tesis var. Şimdi maliyetler kurtarmayabilir. Ama zaman içerisinde kurtaracak. İlk cep telefonları çıktığında 1000-1500 dolardı ve büyüktü. Şimdi ise küçücük ve 100 liraya bile telefon var. Güneş enerjisini kurmak da her geçen gün ucuzluyor. Evlerimizin çatılarında su ısıtmak için koyduğumuz güneş panelleri gibi, , zaman gelecek enerji panelleri kuracaksınız. Onun için inşaatları yaptırırken çatılarına güneş enerjisi panellerinin kilosunu da hesaba katın.’’
Büyükşehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen ‘’Gaziantep Enerji Zirvesi’’ yapıldı. Zirvede ‘’Yatırımcı Gözüyle Bölgedeki Gelişmeler’’ konulu bir sunum yapan Sanko Holding Onursal Başkanı Konukoğlu, Gaziantep’in geliştiğini, ilerlediğini ve ihracat yaptığını ifade ederek, ‘’Ama bunun temelinde ne yatıyor. Esas bunu konuşmak lazım’’ diye konuştu.
Gaziantep’te arazi az olduğu için tarım yapılmadığını, hiç devlet yatırımı bulunmadığını ve ‘’devlet yatırımına göz dikip de memur olmayı hiç düşünmediklerini, el sanatlarına yöneldiklerini’’ belirten Konukoğlu, şehirde yüzyıllarca her birinin ayrı kültürü ve gelenekleri olan dört kavimin kardeşçe yaşadığını, ayrıca Gaziantep’in ‘’ortak akılla’’ yönetildiğini ve ‘’tek ses, tek vücut, tek konuşma’’ olarak hareket edildiğini anlattı.
Gaziantep insanının kendi memleketine sahip çıktığına işaret eden Konukoğlu, ‘’Gaziantepli toprağına o kadar bağlıdır ki, okuyanı, zengini, sanatkarı, mühendisi, hepsi geri Gaziantep’e gelir. Kalkınmasının ana nedenlerinden birisi de budur’’ diyerek, başarının nedenlerine vurgu yaptı.
Konukoğlu, enerjiyle ilgili bir anısını paylaşarak, şunları söyledi:‘’Atatürk Barajı’nın açılışına babamla gitmiştim. Babam, ‘burada bu kadar imkanlar varmış. Biz niye bu işlere el atmadık’ demişti. O zaman devlette şöyle bir anlayış vardı; muhakkak yabancı sermaye ile ortaklık kurunca baraj yapabilirsin, eneri yatırımı yapabilirsin. Onun haricinde tek başına yatırım yapma imkanı yoktu. Ama 2002 yılından sonra yeni hükümet, bu konularda büyük atak yaptı. Nerede bir akarsu varsa oranın önüne, tabiatı bozmadan enerji tribünleri kondu. Onun arkasından rüzgar enerjisi başladı.’’
Abdulkadir Konukoğlu, Sanko Holding olarak ilk rüzgar enerjisini Çatalca’da kurduklarını anımsattı.
Evlerde ve sanayi tesislerinde eneri verimliliğine, enerji tasarrufuna çok dikkat etmek gerektiğini belirten Konukoğlu, çocuklara da küçük yaştan bu bilinci aşılamak gerektiğini anlattı.
‘’Gaziantep’te sanayiciler enerjiye biraz yöneldi ve şu an bayağı enerji şirketi oluştu’’ diyen Konukoğlu, diğer yandan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkede en fazla elektrik tüketen yerlerden birisi olduğuna dikkati çekti.
Konukoğlu, ‘’Gaziantep’te üreticileri toplarsak, önümüzdeki 3 yıla kadar Gaziantep’in tükettiği enerjiyi Gaziantep sanayicisi kurmuş olacak. Gaziantepli sanayici bunu üretecek ve inşallah bu konuda kendi kendine yeten bir şehir olacağız’’ diye konuştu.
Enerji yatırımlarının, enerji ithalatının önüne geçilerek ülkenin kalkınması açısından önemine vurgu yapan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:“Biz yatırımcı olarak enerjiye kıymet veriyoruz, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Mümkün olduğunca yenilebilir enerjiye gitmemizde fayda var. Türkiye’de akarsularda hemen hemen tamamı kurulmuş vaziyette. Ama güneş enerjisi ve rüzgar konusunda çok açığımız var. İnşallah bunlarda da bol bol belgeleri verirlerse, bunlarda yatarımlar meydana gelir diye düşünüyorum.” Zirveye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Vali Erdal Ata, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *