Taliban öncesi çalışan 2 bin 490 kadındansa sadece 410'u çalışabiliyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ile Afgan Bağımsız Gazeteciler Derneği’nin (AIJA) yaptığı çalışma Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra Afganistan medyasındaki radikal değişikliği gözler önüne seriyor.
Araştırmaya göre 15 Ağustos'tan bu yana ülkedeki her on medya kuruluşundan dördü kapandı ve gazeteciler ile medya çalışanlarının yüzde 60'ı işsiz kaldı.
Sayılarla ifade etmek gerekirse ülkede kapanan medya kuruluşu sayısı 231. İşini kaybeden kişi sayısıysa 6 bin 400'den fazla.
Özellikle kadın gazetecilerin yüzde 84’ü Taliban öncesi çalıştıkları kurumlardan ayrılmak zorunda kaldı ve artık çalışmıyorlar.
Kapanan medya
Araştırmanın bulgularını yayınlayan RSF “Taliban'ın gelişi medyanın manzarasını kökten değiştirdi” diyerek verdiği istatistiklerde yaz başında Afganistan'da 543 medya kuruluşu olduğunu, Kasım sonu itibariyle de bu kuruluşlardan sadece 312'sinin faaliyetlerine devam ettiği bilgisini verdi.
Bu veri, Afganistan medya kuruluşlarının yüzde 43'ünün üç ay içinde kapandığı anlamına geliyor.
Sadece Kabil’de her iki medya kuruluşundan birden fazlasını (yüzde 51) kapanmak zorunda kaldı. Taliban öncesi kentte 148 medya kuruluşu varken bu sayı şimdilik 72.
Yine Taliban öncesi çoğu Afganistan şehrinde özel sektöre ait en az on medya kuruluşu vardı, ancak şimdi bazı bölgelerde neredeyse hiç yerel medya yok.
6 binden fazla gazeteci artık işsiz
Ülkede medya kuruluşlarının kapanması veya faaliyetlerinin azalması, medya sektöründeki istihdamı etkiledi.
Ağustos başında Afganistan medyasında çalışan 10 bin 790 kişiden (8 bin 290 erkek ve 2 bin 490 kadın) sadece 4 bin 360'ının (3 bin 950 erkek ve 410 kadın) hala bir işi var. Bir başka deyişle her on medya çalışanından dördü anket çalışması yapıldığında çalışıyordu.
Medyadaki kapanmalardan en fazla kadınlar etkilendi. Her iki erkekten birine (yüzde 52) karşı, beş kadından dördü (yüzde 84) Taliban'dan sonra işini kaybetti.