ANASAYFA arrow right Yaşam

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi güncellenmeli

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi güncellenmeli
YAYINLAMA: 03 Ekim 2021 / 17.20
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2021 / 17.20
Çocuk Vakfı Başkanı Şirin, UNICEF Başkanı Fore’adan, çocuk haklarını güçlendirmek için çocukların katılımıyla BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yenilenmesine öncülük etmesini talep etti.

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, 4 Ekim Dünya Çocuk Günü nedeniyle Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Başkanı Henrietta Fore'a açık mektup gönderdi.

Şirin mektubunda, çocukların yıllardır ertelenen ve pandemiyle yenileri eklenen sorunlarına ilişkin tespit ve önerilerini paylaştı.

Şirin, mektubunu, dünya çocuklarının yıllardır cevapsız kalmış şu sorusu üzerine kaleme aldığını açıkladı: "Savaşlar ne zaman sona erecek ve kardeşliğe hiç sıra gelmeyecek mi?"

UNICEF öncülük etmeli

Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan çocuklara hiçbir zaman dünya nimetlerinden yeterli pay verilemediğini belirten Şirin, dünya çocuklarının, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalandığı 1989 yılı öncesinden daha iyi durumda olmadıklarını savundu.

Covid-19 virüsü salgınıyla ortaya çıkan açıklardan birinin de Birleşmiş Milletler'in işlev açığı olduğunu ifade eden Şirin, "UNICEF, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin yenilenmesine öncülük etmeli: Sözleşme'nin işlevini yerine getirecek, çocuk haklarını daha güçlü savunacak ve devletlere karşı çocukları koruyacak örgütlenmeye acil olarak ihtiyaç vardır. İnsanlığın, çocuktan yana taraf olması ve 'Dünya Çocuk Barışı'nın gerçekleşmesi için 'çocuk'la yeni bir sözleşme imzalaması gerekir" dedi.

Öneriler

Şirin, dünyanın çocuklarla birlikte çocuğa yönelmesi amacıyla UNICEF'e dört öneride bulundu:

Her medeniyet çevresinde çocuk görüşü alınarak Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin amacı, ölçüt ve ilkeleri ile işlevinin güncellenmesi.

UNICEF'in, çocuk ve yetişkinlerin birlikte çalışabileceği bir model olarak amacının gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması.

Doğmuş ve doğacak çocukların esenlik içinde yaşayacağı bir dünya için Dünya Çocuk Barışı Hareketi'nin çocukların öncülüğünde başlatılması.

Doğmuş ve doğacak her çocuğun doğal üye olacağı, çocukla ilgili STK'ların etkin katılımı ile dünya ölçekli etkin izleme ve denetleme sisteminin kurulması.

Şirin, mektubunda, Dünya Çocuk Barışı Bildirisi için İstanbul'un ev sahipliği yapmaya hazır olduğu görüşüne de yer verdi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *