ANASAYFA arrow right Yaşam

İklim krizi dünyamıza ne yapıyor?

İklim krizi dünyamıza ne yapıyor?
YAYINLAMA: 03 Kasım 2021 / 18.57
GÜNCELLEME: 03 Kasım 2021 / 18.57
Değişiklikler zaten oluyor. Araştırmalar, yükselen sıcaklıkların yağışları, buzulları, hava akımlarını, tropikal siklon aktivitesini ve şiddetli fırtınaları zaten etkilediğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler'in İskoçya'daki iklim konferansı (COP26), iklim değişikliği politikalarına ve küresel ısınmanın etkisine dikkat çekerken, bilimin ne gösterdiğini anlamakta fayda var. New Scientist'te yayınlanan iklim uzmanı Betsy Weatherhead'nın açıklamaları şöyle:

Kariyerimin çoğunda küresel iklim bilimi ve değerlendirmeleri üzerinde çalışan bir atmosfer bilimcisiyim. İşte tablolarla bilmeniz gereken altı şey.

İklim değişikliğine sebep ne?

Müzakerelerin ana odak noktası, fosil yakıtlar - kömür, petrol ve doğal gaz - yanı sıra orman yangınları, arazi kullanımı değişiklikleri ve doğal kaynaklar tarafından yakıldığında salınan bir sera gazı olan karbondioksit.

1800'lerin sonundaki Sanayi Devrimi, fosil yakıtların yakılmasında muazzam bir artış başlattı.

Evleri, endüstrileri güçlendirdi ve gezegeni seyahatlere açtı. Aynı yüzyılda bilim insanları, karbondioksitin o zamanlar gezegene olası bir fayda olarak kabul edilen küresel sıcaklıkları artırma potansiyelini belirlediler.

Sistematik ölçümler 1900'lerin ortalarında başladı ve karbondioksitte sabit bir artış gösterdi ve bunun büyük bir kısmı doğrudan fosil yakıtların yanmasına bağlı olarak izlenebiliyor.

Atmosfere girdikten sonra, karbondioksit orada çok uzun süre kalma eğilimindedir.

İnsan faaliyetleri yoluyla salınan karbondioksitin bir kısmı bitkiler tarafından alınır ve bir kısmı doğrudan okyanusa emilir, ancak bugün insan faaliyetleri tarafından yayılan karbondioksitin yaklaşık yarısı atmosferde kalır ve muhtemelen yüzlerce yıl orada kalacak.

2020'deki pandeminin ilk yılında, daha az insanın araba kullandığı ve bazı endüstrilerin kısa süreliğine durduğu zaman, yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonları yaklaşık %6 düştü.

Ancak, insan faaliyetleri tarafından atmosfere salınan miktar, doğanın emebileceğini çok aştığı için karbondioksit konsantrasyonundaki artışı durdurmadı.

Medeniyet bugün karbondioksit salan faaliyetlerini durdursaydı, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunun, karbondioksitin atmosferdeki uzun ömrü nedeniyle gezegenin karbon döngüsünü dengeye getirecek kadar doğal bir şekilde düşmesi için hala yüzlerce yıl geçmesi gerekecek.

CO2 atmosferde ne kadar kalır?

İnsanlar 2021'de fosil yakıtları yakmayı tamamen bırakırlarsa, modeller atmosferik CO2 konsantrasyonunun yavaş yavaş azalacağını ve 1980'lerin seviyelerine geri dönmesi bir yüzyıldan fazla süreceğini tahmin ediyor. Kesikli çizginin gösterdiği gibi, tüm emisyonları durdurmak için 20 yıl beklemek çok daha uzun sürecektir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *