ANASAYFA arrow right Yaşam

Kamuda istihdam edilen engelli memurların sorunları büyüyor

Kamuda istihdam edilen engelli memurların sorunları büyüyor
YAYINLAMA: 06 Aralık 2020 / 19.30
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2020 / 19.50
Kamuda istihdam edilen engelli memurların sorunlarının giderek büyüdüğünü anlatan Türk Büro Sen Gaziantep Şube Başkanı Atilla Özbay, “Bir defaya mahsus olmak üzere aldıkları eğitimlere uygun kadrolara atanmaları, belirli bir mesleği bulunan engellilerin mesleği dışında çalıştırılmaması, mesleği olmayan engellilerin, özür durumuna göre yapabilecekleri hizmetlere ait kadrolarda çalıştırılması gerekir” dedi.

Başkan Özbay, “Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın istihdamlarına özel sektörde gereken önem ve hassasiyet gösterilmediği gibi, maalesef kamuda da gerekli istihdam yaratılmadı. Yasa gereği toplam kamu personelinin yüzde 3’ü oranında engelli personel istihdam etme şartı olması ve her yıl bunu dile getirmemize rağmen, maalesef kamuda bu sayıya ulaşmak hayalden öte gitmiyor. Yaklaşık 3 milyon memurun çalıştığı kamuda, yine yaklaşık 90 bin engelli çalıştırılması gerekirken, bu rakam Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılı Temmuz ayı rakamlarına göre 57 bin 408” dedi. 

Covid-19 salgını ile normal şartlarda dahi iş bulmakta zorlanan engelli vatandaşlarımızın, pandemi sürecinde hiç iş bulamadığı tespitini yapan Başkan Özbay, “Bu sebeple engelli vatandaşlarımız umudunu kamuya bağlamış, hükümetten yardım istemektedir. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına birçok engelli vatandaşımız katılmış olup, sonuçların en kısa sürede açıklanması ve atamaların ivedilikle yapılması gerekmektedir. Kamuda dahi engelli istihdamında bu denli eksiklikler yaşanırken, özel sektörün engellilere karşı hassas davranmasını beklemek hayalperestlikten öteye geçmemekte” diye konuşma yaptı. 

Türk Büro Sen Gaziantep Şube Başkanı Atilla Özbay, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğunun engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemesi aksine asgari bir sınır olarak belirlenmesini isterken, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bir insanın engelli olmasının; onun diğer insanlar gibi yaşaması, sıkıntı ve zorluklara rağmen başarılı olması için yaşama sevincini hiçbir şekilde kaybetmemesi gerekmektedir. Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli vatandaşlarımıza, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal bir devletin asli görevi.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *