ANASAYFA arrow right Yaşam

Kuduzun etkili bir tedavisi yok, klinik semptomlar geliştiğinde ölüm kaçınılmaz

Kuduzun etkili bir tedavisi yok, klinik semptomlar geliştiğinde ölüm kaçınılmaz
YAYINLAMA: 28 Eylül 2021 / 21.31
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2021 / 21.42
Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri 28 Eylül Dünya Kuduz Günü açıklamasında, Kuduz hastalığının etkili bir tedavisinin olmadığını söyledi

Ülkemizin halen kuduz hastalığının görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Başkan Peri, kuduzun; sıklıkla kuduz hayvanın ısırmasıyla insanlara geçen, kuduz virüsünün yol açtığı ve yaşamı tehdit eden zoonoz bir hastalık olduğunu açıkladı. 

Uygun yara bakımı ve aşılama hayati önem taşıyor

Peri, Dünya çapında 28 Eylül olarak belirlenen kuduz günün teması; kuduz ile ilgili gerçekleri paylaşmak ve kuduzun önlem alındığında korkulacak bir hastalık olmadığını göstermek adına “Kuduz: Gerçekler, Korku yok” olarak belirlenmiştir. Kuduz; sıklıkla kuduz hayvanın ısırmasıyla insanlara geçen, kuduz virüsünün yol açtığı, yaşamı tehdit eden zoonoz bir hastalıktır. Kuduz hastalığının etkili bir tedavisi yoktur ve klinik semptomlar geliştiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden öncelikle uygun yara bakımı ve aşılama hayati önem taşıyor” açıklamasını yaptı. 

Türkiye, kuduz hastalığının görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor

Türkiye’nin halen kuduz hastalığının görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Peri, “Tüm memeli hayvanlar kuduz ile enfekte olabilirler. Köpek, kedi, sığır ve diğer çiftlik hayvanlarında görülen kuduz hastalığına en duyarlı hayvanlar tilki, çakal ve kurt gibi yaban hayvanlarıdır. Ülkemizde hala önemini koruyan kuduz hastalığın önlenmesinde ev hayvanlarının ve başıboş hayvanların aşılanması toplumun, hastalık ve korunma konusunda eğitimi öncelikli konuların başında gelmektedir. Unutulmamalıdır ki, köpekler bu hastalığın kaynağı değil bilakis biz insanlar gibi mağdurudur. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığının korunması için her yıl kedi ve köpeklerin düzenli olarak aşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şüpheli bir ısırılma sonrasında ilk müdahale için; yarayı hemen sabunladıktan sonra yaklaşık 15 dakika bol su ile iyice yıkamalarını, yara bölgesin yıkandıktan sonra iyot içeren bir solüsyon (tentürdiyot vb.) veya antiviral ilaç ile temizlemelerini, yarayı pansuman, dikiş veya bandajla kesinlikle kapatmamalarını, hızla bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını ve vakit kaybetmeden aşılanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Başkan Peri, “Uyarmalıyız ki, kuduz virüsüne maruziyetten sonra aşı tipine göre tekrarlayan dozlardan oluşan aşılama protokolüne en kısa süre içinde başlanması ve immunoglobulin (RIG) uygulaması başarı şansını arttırmaktadır. Bu uygulamalara ilave olarak, ısıran hayvanın güvenli bir şekilde karantina altına alınması ve 10 gün boyunca kapalı olarak karantina altında tutulması ve akabinde gerekli karantina tedbirlerinin alınması açısından Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüklerinin bilgilendirilmesi gerekir.” Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *