Dolar/TL dün 18.4 rekorunu kırdıktan sonra güne 13.5 civarında başladı. Güniçinde 11 liraya kadar inen dolar/TL yeniden yönünü yukarı çevirdi ve 14.38 aşıldı. Yeni planın TL'de istikrar sağlayıp sağlamayacağının yarattığı belirsizlik ve ayrıntıların henüz açıklanmamış olması da TL'deki volatil seyri besledi.
Piyasalar ise detaylar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından saat 14'de yazılı olarak yapılacak açıklamaya odaklanmış durumda. Bu açıklama sonrası da dolar/TL'de volatil seyir görülürken kur saat 1236'da 13 seviyesinin hemen altında bulunuyor.
Ekonomistler yeni planının "örtülü bir faiz artırımı" anlamına geldiğini belirterek, Hazine'ye getirilecek yükün ekonomi üzerinde orta uzun vadede risk yaratabileceğine dikkat çektiler. Bankacılık kaynakları ise bu sistem için altyapının ve mevzuatın uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
YÜZDE 30 DEĞER KAZANDI
Erdoğan'ın tasarruflarını değerlendirenlerin kurdaki yükselişten etkilenmemeleri için yeni bir sistem uygulanacağına yönelik açıklamasıyla TL yüzde 30'un üzerinde değer kazanarak 11.09'a kadar gerilemesinin ardından, dolar/TL saat 1136'da 1345/1355 seviyesinde hareket ediyor.
Erdoğan'ın düşük faiz isteği ile TCMB'nin Eylül ayında başladığı faiz indirimleri, TL'de tarihi değer kayıplarına neden olurken dolar/TL dün 18'in üzerine kadar yükseldi. Önümüzdeki aylarda yüzde 30'u aşması beklenen enflasyona karşılık TL mevduatlara ödenen faiz ise %16-18 bandından yer alıyor. Yükselen kur ve artan enflasyon ise vatandaşları döviz mevduatlarına yöneltti. Döviz mevduatları toplam mevduatların yüzde 64'ünü oluşturuyor.
Reuters'a bilgi veren bir yetkili, "Dövize endeksli mevduat 2018 yılında gündeme geldi ama riskleri nedeniyle gündeme alınmadı. Kurun geldiği seviye dikkate alınarak yeniden o çalışma üzerinde duruldu. Şimdi gelinen seviyeler nedeniyle bu adım tercih edildi" dedi ve ekledi:
"Zaten çok yüksek olan kurun ileri gitmesi engellendi. Kamu açısından maliyet oluşturma riski yüksek ama diğer türlüsü çok daha ciddi ve onarılmaz riskler ortaya koyabilirdi. Adımlar enflasyon riskini gündeme getirecek ama bu da ilerleyen dönemde telafi edilebilir"
ÇOK SAYIDA TEKNİK DÜZENLEME VE REGÜLASYON GEREKİYOR
Bir bankacılık kaynağı bu sistem için teknik bir altyapı gerektiğine dikkat çekerek, "Arkada halledilmesi gereken çok teknik, iş regülasyon var. Şimdi bankalarda TL ve YP mevduatlar varken, şimdi dövize endeksli mevduat kaleminin açılması gerekiyor. İkinci olarak Hazine ne zaman ve nasıl ödeyecek oluşan farkları, üç ayda bir mi ödeyecek altı ayda bir mi bunlar belli değil... Vergilendirmesi nasıl olacak bu net değil" dedi.