ANASAYFA arrow right Yaşam

Topraklarımıza hunharca betonlar dökülüyor, imara açılıyor binalar dikiliyor ve fabrikalar kuruluyor

Topraklarımıza hunharca betonlar dökülüyor, imara açılıyor binalar dikiliyor ve fabrikalar kuruluyor
YAYINLAMA: 14 Haziran 2021 / 21.01
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2021 / 21.12
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Toprak Bayramı Günü dolayısıyla açıklamasında, toprağı korumak için yeni kanunlar çıkarılması gerektiğini söyledi

Toprağın insanlık açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Çolak, “Toprak bizim için, halkımız için ana kadar önemli. Toprak olmadığı zaman kıtlık olur, insanlar aç kalır, hayatta kalamaz. Toprak olmazsa yaşam olmaz. Pandemi sürecinde dünya devletleri toprağın korunması konusunda yeni Toprak Kanunları çıkardılar. Ülkemizde ise topraklarımıza hunharca beton döküyoruz, imara açıyoruz, binalar dikiyoruz, fabrikalar kuruyoruz. Her yıl toprak alanlarımız azalıyor. Ülkemizde toprağın korunması için yeni toprak kanunları çıkarılması lazım” dedi.

Topraklarımızı koruyamazsak çocuklarımıza beton bırakırız

Başkan Çolak, verimli toprak arazilerinin imara açılarak fabrika ve bina yapıldığını vurgularken, “Fabrikalar ve binalar tarım arazine elverişsiz alanlara kurulması gerekirken, ne yazık ki en verimli toprak arazileri imara açılıyor. Bu durum bizi gerçekten üzüyor. Eğer toprak alanlarımızı koruyamazsak çocuklarımıza miras olarak beton bırakırız. Toprak olmazsa yaşam olmaz. Onun için bizim çocuklarımıza miras olarak toprak bırakmalıyız. O nedenle topraklarımızı koruyacak çok ciddi adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak alanlarımız her yıl azalıyor

Toprak alanlarının her yıl azaldığına dikkat çeken Çolak, “Bu gidişle ilerleyen zamanlarda ekecek toprak bulamayacak, gıda yetiştiremeyeceğiz. Çünkü verimli toprak arazilerine binalar dikilmeye devam edilirse ciddi riskler ile karşı karşıya kalacağız. Dünyada tarımda söz sahibi olabilmemiz için toprağımızı korumamız ve modern tarımını geliştirmemiz lazım. Konya yüzölçümü kadar bir alan sahip olan Hollanda dünya tarımında söz sahibi bir ülke konumunda. Oysa Türkiye, toprağı kendi kendine yetebilecek 6-7 ülkeden biridir. Ama biz bunun kıymetin bilmiyoruz” eleştirisini yaptı.

Hububat hasadı yüzde 90 tamamlandı

Gaziantep’te arpa, buğday, kırmızı mercimek ve nohut hasadının yüzde 90’ının tamamlandığını, ancak kurak nedeniyle verim kaybı yaşandığını kaydeden Çolak, “Çiftçi emeğinin karşılığını alamadı. Bizi sevindiren ürünün TMO’nun açıkladığı fiyatının 1.5 katına piyasada satılması. Bu çiftçileri biraz mutlu etti. Yani TMO, çiftçinin ürettiği ürününü değerini hesap edemedi. Çünkü girdi maliyetleri aşırı derecede yükseldi. Ayrıca 2021 ÇKS dosya başvuruları 30 Haziran’da sona eriyor. Mazot ve gübre desteği almak isteyen çiftçilerin dosyalarını mutlaka 30 Haziran kadar Ziraat odaları ve İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Başvuruda bulunmayan çiftçiler mazot, gübre ve diğer desteklemelerden mahrum kalacak” uyarısında bulundu.

Semt pazarları çiftçinin hizmetine açılsın

Çolak, “İlimizde ve Şahinbey ilçemizde semt pazarları var. Uzay çatılı semt pazarları her mahallede bulunmakta ve haftada sadece bir gün pazarcı esnafına hizmet vermekte. Semt Pazar yerlerinin üretim yapan çiftçilere haftada 1-2 gün açılmasını istiyoruz. Bu konuda Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na ‘Semt pazarları boş kalmasın, araç otoparkı olarak kullanılmasın. Çiftçinin ürününü satabileceği semt pazarı olsun’ diye sesleniyoruz” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *