ANASAYFA arrow right Yaşam

Triko ve konfeksiyon sektörüne tamamen Suriyeliler hâkim oldu

Triko ve konfeksiyon sektörüne tamamen Suriyeliler hâkim oldu
YAYINLAMA: 23 Eylül 2021 / 21.42
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2021 / 21.43
Gaziantep’in konfeksiyonda markalaşamadığını söyleyen Yavuzer Tekstil Sahibi Şahin Yavuzatmaca, merdiven altı üretimin fazla olduğunu dile getirdi.

İnsan gücüne dayalı işlerin yüzde 90’ının kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Yavuzatmaca, “Kentimizdeki triko ve konfeksiyon sektörüne tamamen Suriyeliler hâkim. Dolayısıyla ne kayıt var, ne kontrol var, ne de takip var” eleştirisinde bulundu.

Böyle bir ortamda nasıl rekabet edelim?

“Ülkemizde iş çok, ama iş beğenmemezlik var” diyen Yavuzatmaca, Suriyelilerin kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti. “Ayrıca kayıt dışı çalışanlarla rekabet etmek çok zor. Çünkü kayıt dışı çalışanların vergi, maliyet kaydı yok, sigorta ödemiyor, gideri fazla değil. Ama bizim vergi ve maliye kaydımız var, sigorta primleri ödüyoruz, istihdam sağlıyoruz, giderlerimiz fazla. Sonuç olarak benim 10 liraya sattığım ürünü diğeri 5 liraya satıyor. Böyle bir ortamda nasıl rekabet edelim?” dedi.

Hammadde fiyatları yüzde 100 arttı

Konfeksiyon sektörünün Gaziantep’in en büyük sektörleri arasında bulunduğunu aktaran Yavuzatmaca, Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşandığının altını çizdi. “Hammadde fiyatları yüzde 100 artması sonucunda sıkıntılar meydana geldi. Eski satışlarımız kalmadı, ancak pandemi koşullarına göre satışlarımız iyi. Pandemi bittikten sonra eski günlerimize döneceğimizi düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ülkemizde ki suni artışlar dünyanın diğer ülkelerinde de var

Konfeksiyonda kullanılan kumaşa son iki yılda yüzde 100 zam geldiğini vurgulayan Yavuzatmaca, ürünlerin zamlanmasını arz ve talebe bağladı. “Bir ürünü 10 liraya sattın kalmadı, aynı ürünün fiyatı 12 lira oldu yine kalmadı, 20 liraya kadar yükseldi, yine satıldı. O zaman fiyatlar yükselmesine karşın satılıyorsa talep var demek. Ülkemizde ki suni artışlar dünyanın diğer ülkelerinde de var” açıklamasını yaptı.

Yavuzatmaca, ham madde fiyatlarının artmasına karşın kazançlarda herhangi bir artış yaşanmadığını sözlerine ekledi. “Maliyet giderleri yükseldikçe kazançlarımız yükselmiyor, tam tersi düşüyor. Örneğin; ayda 10 bin ürün üretirken, girdi maliyetlerinin artmasıyla bu rakamı 5 bine düşürüyorsun. Yani sektörde bir küçülme meydana geliyor. Ayakta kalabilmek için yapman gereken tüm fedakârlığı yapıyorsun” diye konuşma yaptı.

Sektörün en büyük sorunlarından biri ara elaman sorunu

Sektörün en büyük sorunlarından birinin ara elaman sorunu olduğuna vurgu yapan Yavuzer Tekstil Sahibi Şahin Yavuzatmaca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ara eleman yetişmiyor. Artık sektörle alakası olmayanları işe alıyoruz. Bu sorunu çözmek için meslek liselerinin sayısının artırılması lazım. Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Konfeksiyon ve Triko Odası, PENKON ve ilgili kurum ve kuruluşlar birlikte hareket ederek kanayan bu yarayı çözmeleri gerekiyor.” Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *