5 ve 7 Ocak’ta 1 milyon metrekare ormanın yok edilmesinin ardından bir araya gelen 47 kurum Türkiye’de ormanların yok edilmesine izin veren maddelerin değiştirilmesi talebi ile “Yeni Bir Orman Kanunu” için imza kampanyası başlattı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; 5 Ocak 2022’de Kastamonu ve Manisa’da 611 bin 848 metrekare orman alanı ve 7 Ocak 2022’de ise Ankara ve Mersin’de 376 bin 494 metrekare büyüklüğünde orman alanı, orman statüsünden çıkarılmıştı.
Bu, yaklaşık 1 milyon metrekare (98,8 hektar), yani yaklaşık 140 futbol stadyumuna denk ormanın yok edilmesi anlamına geliyor.
Bu karara sosyal medyada #OrmanlardanEliniÇek etiketi altında gönderiler paylaşarak tepki gösteren 47 kurum, ormanların yok edilmesine izin veren maddelerin çıkarılması ve ormanları koruyacak daha güçlü düzenlemeleri içerecek “Yeni Bir Orman Kanunu” talebiyle change.org’da* imza kampanyası başlattı.
Orman Kanunu kime yarıyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın belirlediği alanların orman sınırları dışına çıkarılması yetkisi 6 Ocak 2021’de yayımlanan “Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ile Cumhurbaşkanı’na verilmişti.
Cumhurbaşkanı ve mevcut Orman Kanunu’nun 16, 17 ve 18’inci maddelerine göre, ormanlık alanlar üzerinde her türlü yapıya izin verilebiliyor ve ormanlar, orman alanı dışına çıkarılabiliyor.
Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri nedeniyle yok edilen ormanlar her yıl ortalama 38 bin hektarı buluyor ve bu, her yıl yanan miktardan daha fazla ormanın yok edildiği anlamına geliyor.
5-7 Ocak’ta çıkan yeni kararlar, ayrıca, 2021 Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26), Türkiye’nin ormanları korumaya yönelik verdiği taahhüt ile de uyumlu hareket etmediğini gösteriyor.
Yeniden düzenlenmesi talebi
Bilim insanlarının iklim krizi ile mücadelede orman varlığının önemini vurguladığının altını çizen imzacı kurumlar, mevcut Orman Kanunu’nun ormanları korumadığını belirtiyor ve orman sınırlarını giderek daraltan, ormanları amaç dışı kullanıma teşvik eden ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesini talep ediyor:
“İklim krizi ile mücadelede temel politika zorunluluklarından biri de ormanlarımızı korumak. Çünkü ormanlar, iklim krizine neden olan karbon emisyonlarını azaltmak için kritik öneme sahip. Ormanların olmadığı bir dünyada iklim krizi ile baş başayız.”