ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Saddam rejimi yıkılmalı”

“Saddam rejimi yıkılmalı”
YAYINLAMA: 15 Haziran 2021 / 13.20
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2021 / 13.20
Ortadoğu’da da barışın sağlanması ve tüm rejimlerin demokratikleşmesini savunduklarına dikkat çeken DEHAP 1. sıra milletvekili adayı Yurdusev Özsekmenler, Irak’ta Saddam diktatörlüğünün yıkılarak yerine demokratik bir yapının hakim olmasını istediklerini açıkladı.

İlkesel olarak bir ülkede halkın kendi sorunlarını kendisinin çözmesinden yana olduklarını savunan Özsekmenler, bu anlamda dış müdahaleleri doğru bulmadıklarını bildirdi. Irak’ta Saddam Hüseyin’in baskıcı bir diktatör olduğunu, geçmiş dönemde kendi halkı üzerinde özellikle Kuzey Irak’ta yaşayan Kürtler üzerinde baskı ve katliam politikaları geliştirdiğini hatırlatan Yurdusev Özsekmenler, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yüzden Saddam rejimi değişmelidir. Ama bu değişim Irak’ta yaşayan Arap, Kürt, Türk, Şii tüm halkların, tüm dinlere mensup insanların demokratik katılımı ile olmalıdır. Irak demokratik bir ülke haline gelmelidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin bir müdahalesi, Filistin gibi yeni bir savaş odağı ortaya çıkaracaktır. Yeni acılar çekilmesine yol açabilecektir.”

Körfez Krizi’nden Türkiye’nin kaybının 100 milyar ABD dolar olduğunu hatırlatan Özsekmenler, “Yeni bir savaş daha büyük kayıplara yol açacaktır. Gaziantep ekonomisi ihracata dönük bir ekonomidir ve özellikle Ortadoğu ülkelerine ihracatı yoğunlukta. Sınır ticaretinin yasaklanması bu alanda bölge ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Yeniden bölgede savaş çanlarının çalması ekonomik kaybı arttıracaktır. Belki fabrikalar, atölyeler kapanacak, işçiler sokağa atılmak zorunda kalacaktır. Irak’a yapılacak olası bir müdahaleyi doğru bulmuyoruz. Biz tüm komşu ülkelerle iyi ve dost-hane ilişkiler içerisinde ticari ilişkilerin geliştirilmesinden yanayız. Bunun Türkiye ve Gaziantep ekonomisi için geliştirici olacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *