ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

13-18 yaş arasında suç işleyenler arttı

13-18 yaş arasında suç işleyenler arttı
YAYINLAMA: 25 Temmuz 2023 / 20.57
GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2023 / 21.00
Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, 13-18 arası yaş grubu çocukların suç işleme oranında artış gözlendiğini söyledi.

Karayiğit, Gaziantep E tipi cezaevinde “Çocuk ve kadın mahkumların eğitimi” konulu toplantıda, Gaziantep’te suç işleyen çocuk sayısında önemli oranda artış gözlendiğini halen E tipi cezaevinde 83 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunduğunu belirtti.

Tutuklu ve hükümlü çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, 8 çocuğun hiç okula gitmediği, 16’sının okur yazar, 38’inin ilkokul mezunu, 13’ünün ise ortaöğretim tek olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Karayiğit, “Yapılan araştırmada, çocuklardan 20’sinin adam öldürme veya yaralama, 10’unun ırza geçme, 21’inin gasp, 4’ünün fiili livata, 32’sinin de hırsızlık, suçundan cezaevinde kaldıkları belirlendi” diye konuştu.

Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, suç işleyen çocuklardan 29’unun 18, 27’sinin 17, 18’inin 16, 1’inin 13, 1’inin de 12 yaşında olduğunu anlatan Karayiğit, “Ülkemizde olduğu gibi Gaziantep’te de birçok aile ne yazık ki çocuklarına sahip çıkmıyor. Bu çocuklar başıboş dolaştıkları için sokaklarda kötü arkadaş edinerek başta hırsızlık olmak üzere birçok suça bulaşıklarını görüyoruz” dedi.

Cezaevinde bulunan çocukların birçoğunun okula ya hiç gitmediğini, gidenlerin ise terk edip ayrıldığının gözlemlendiğini, bu çocukların ilköğretim okullarına devamlarını zorunlu olduğunu, ailelere böyle bir yükümlülüklerin bulunduğunu birilerinin hatırlatması gerektiğini belirten Karayiğit, şöyle devam etti.

“Aileler şunu iyi bilmeli ki çocuklarına sahip çıkmayan veya çocuklarını çalıştıran, onları çalıştırıp üzerinden para kazanan, eğitimlerinden ve sosyal yaşantılarından koparan, çocukluklarını yaşatmayan aileler Türk Ceza kanununa göre suç işliyorlar. TCK’nın İlgili maddelerinde her aile 18 yaşına kadar çocuklarının eğitiminden tutun da sosyal hayatına kadar her aşamasından sorumludurlar. Bu görevleri yerine getirmeyen aileler hakkında ağır hapis ve para cezasının olduğunun bilinmesi gerekir”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *