ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yaşam hakkı en kutsal değerdir

Yaşam hakkı en kutsal değerdir
YAYINLAMA: 29 Ekim 2026 / 10.57
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2026 / 10.57

 “Yaşam hakkı en kutsal değerdir" ilkesiyle hareket eden Gaziantepli aydın, yazar, gazeteci, akademisyen, sendikacı ve kurum temsilcileri, anaların gözyaşının dinmesi ve gençlerimizin ölmemesi için ateşkes sürecinin hükümet tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiği konusunda ortak basın açıklaması yaptı.

Adı konulan sorun için adım atılmadı

Ortadoğu’nun yanı sıra ülkemizde ise yıllardır yaşanan çatışmalar sonucu gelen cenazelerde anaların gözyaşlarının dinmediğini ve gencecik insanların yaşamını kaybettiğine dikkati çeken Bozgeyik, "Son dönemde gelen cenazelerde anaların, ölümlerin anlamsızlığına yaptığı vurgu, medya tarafından saldırıya dönüştürülmüş ve çocuğunu kaybeden acılı insanlar vatan hainliği ithamlarına maruz bırakılmıştır. Başbakan Diyarbakır’da Kürt sorununun adını koymasına rağmen sorunun çözümü yolunda hiçbir adım atılmamıştır. Bu sorunun devlet tarafından güvenlik sorununa indirgenerek, militarist yöntemlerle çözülmediği yıllardır uygulanan politikalarla kendini göstermiştir. Eşit, özgür, demokratik ülke koşullarında bir arada yaşamak hepimizin en büyük ihtiyacıdır ve bu mümkündür. Toplumsal barışın hakimiyeti adına atılacak adımlar için öncelikle silahların susması gerekir. Son dönemde ateşkes süreciyle birlikte Kürt sorununun demokratik yollardan, barışçıl ortamda çözümü için uygun bir toplumsal zemin oluşmuştur. Bu süreç, akan kanın ve gözyaşının durması için Hükümet tarafından iyi değerlendirilmeli ve halkların kültür-kimlik haklarını kullandığı eşit, özgür, demokratik ortam da kardeşçe bir arada yaşaması için adım atılmalıdır" diye konuştu.

Tahammülsüzlük ile toplum sağlığı bozuldu

'Son dönemde toplumumuzda linç kültürünün ulaştığı boyutlar ve farklı fikirlere karşı geliştir ilen tahammülsüzlük ile toplum sağlığı bozul muştur" diyen Bozgeyik, "301'inci maddeden dolayı yargılanan aydın ve yazarlara karşı mahkeme önlerinde yapılan saldırılarla toplum sal hoşgörü zedelenmekte, demokratik ve sendikal haklar Terörle Mücadele Yasası ile engellenmeye çalışılmaktadır. Yıllardır bir arada yaşayan halklar, yaratılan milliyetçi ve şoven dalgayla birlikte, karşı karşıya getirilmektedir. Böylesi bir ortam kullan 'arak, tüm toplumu ilgilendiren konularda halkın ve emekçilerin aleyhine düzenlemeler sessiz sedasız yasalaştırılmak istenmektedir" dedi.

Demokratik çözüm için adım atılmalı

Grup adına açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Operasyonlara son verilerek, Kürt sorununun barışçıl ortamda demokratik yollarla çözümü için somut adımlar atılmalıdır" dedi. Dünyada ve ülkemizde yaşanan savaşlar ve çatışmalarda her gün onlarca insanın yaşamını kaybettiğini hatırlatan Bozgeyik, "Küresel kapitalizm, emperyalist politikalarıyla enerji kaynaklarını ele geçirmek, ekonomik, kültürel hegemonya kurmak için Ortadoğu'yu kan gölüne çeviriyor. Yıllardır bölgede bir arada yaşayan halklar Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’yle birbirine düşman edilmeye çalışılıyor. Savaşların doğada yarattığı tahribatların boyutu ise insan yaşamı açısından tehlike sinyalleri veriyor" şeklinde açıklama yaptı.

Bütçeden büyük pay sağlık ve eğitime ayrılmalıdır

Emekçilerin haklarının korunması, geliştirilmesi mücadelesi yürüten sendikal hareketin ve genel anlamda emek ve demokrasi mücadelesinin yükselmesi için demokratik ve barışçıl ortamın yaratılmasının önemine değinen Bozgeyik, "Akan kanın durması ve barış talebi, bütçenin büyük bir yüzdesinin silahlanmaya, savaşa, rant-borç ödemelerine değil, sağlık, eğitim, sosyal hizmetler ve istihdama ayrılması mücadelesinin de bir parçasıdır. Kültürel bir zenginliğe ve tarihsel bir mirasa sahip olan Ortadoğu’da ve ülkem izde yaratılan kaotik ortam; emperyalistlerin atadığı koordinatörlerle değil; halkların, emekçi sınıfların, ezilenlerin, bütün kültürlerin ve kimliklerin barış ve demokrasi içinde yan yana yaşayabildiği bir yaşamdan yana iradi müdahalesini geliştirmesiyle çözüme kavuşacaktır" şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *