ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

13 bin kız çocuğu okula gönderilmiyor

13 bin kız çocuğu okula gönderilmiyor
YAYINLAMA: 03 Eylül 2023 / 17.26
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2023 / 17.27
Eğitim Bilim ve Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, Gaziantep’te 13 bin kız çocuğunun okula devam etmediğini belirtti. Araştırmada, ilde toplam 13 bin kız çocuğunun okula devam etmediğinin tespit edildiğini, velilerin buna gerekçe olarak ekonomik nedenleri gösterdiklerini söyledi.

Asıl neden geleneksel yaklaşımlar

“Ancak asıl neden, geleneksel yaklaşımlar” diyen Bozgeyik, şöyle konuştu: “Bölgemizde ilköğretim 5. Sınıfa kadar kız çocukları okutuluyor. Ancak 6. Sınıfa geçildiğinde her sınıfta kız öğrenci mevcudunun da yüzde 10 azalma oluyor. Özellikle 1998 yılında temel eğitimin 8 yıla çıkarılmasından sonra, kız öğrencilerin devamsızlık oranının arttığını söyleyebilirim” diye konuştu.

Bozgeyik, “Taşımalı eğitim uygulanmaya başlandıktan sonra daha çok köylerdeki veliler, kızlarını geleneksel yaklaşımlar nedeniyle 20-30 kilometre uzaklıktaki okullara göndermek istemiyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kadınların tarımsal alanda iş gücünden yararlanılması, erken evlendirilmesi, kız çocuklarının eğitime devamlılığının önündeki en büyük engel diyebiliriz.”

Taşımalı eğitim kız öğrencilerin aleyhine oldu

Sorunun çözümü için velilerin eğitimine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Bozgeyik, uzmanların katılacağı seminerler düzenlenebileceğini belirtti.

Ekonomik destek sağlanmalı

Eğitimin velilere yüklediği ekonomik yükün tamamının devlet tarafından karşılanmasının sorunu bir şekilde çözebileceğini de ifade eden Bozgeyik, “Dünya Bankası’nın ödediği, eğitime yönelik harcaması gereken paraların dağıtımı ile ilgili sağlıklı tespitler yapılamadığı gerçektir. İhtiyacı olan ve sadece ekonomik gerekçelerle çocuğunu okula göndermeyen velilere bu paranın ödenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *