ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

20 milyon işsiz var

20 milyon işsiz var
YAYINLAMA: 22 Kasım 2023 / 16.06
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2023 / 16.10

İşsizlik, yoksulluk ve açlığın artmasına rağmen toz pembe tablo çiziliyor

 

Resmi kayıtlara göre ülkemizde 8 milyon işsiz bulunduğunu, gayri resmi kayıtlara göre de işsiz sayısının 20 milyonu bulduğunu belirten Genel İş Bölge Başkanı Nihat Bencan, işsiz sayısının kayıt dışı ekonomiye neden olduğunu söyledi. Bencan, “Sokakta mendil satan insanları işi var diye değerlendiremeyiz” dedi.

İşsizliğin artması kayıt dışını artırıyor

Ülkemizde ve kentimizde işsiz insanın fazla olmasından dolayı işverenin sigortasız işçi çalıştırdığını belirten Bencan, “Halkın tüm sefaletine rağmen ekonomide toz pembe bir tablo çiziliyor. Ancak halka indiğinizde işsizliğin ve yoksulluğun diz boyu olduğunu görüyoruz. Yaz sezonunda da işler iyice düştü. Kimin yanına gitseniz yoksulluktan, hangi esnafın yanına gitseniz işsizlikten söz ediyor. Bu durumun farkında olan sanayiciler, bunu bahane edip işçi çıkarıyor. İnsanların çalışmak ve karnını doyurmak zorunda olduğunu bildiği için de kalan işçiyi fazla çalıştırıyor. 4857 Sayılı yeni iş kanunu da bunun önünü açtı. Biz sokaklara döküldüğümüzde, bu kölelik yasası dediğimizde, insanlar bize gülüyordu. Bize gülenler şimdi bu kanunun getirdiği sıkıntılardan yakınıyor. Kayıt dışı istihdam çok büyük oranlarda artmaya başladı. Normal çalışma süresi 8 saattir, günümüzde bu 8 saatlik çalışma süresini iş bulamayan insanı illaki çalışacaksın demek bana göre zor kullanmaktır. Zor kullanarak 12 saat çalıştırıp 8 saatlik ücret veriyorlar” diye konuştu.

Sanayide çok büyük bir kayıt dışı var

8 saat çalıştırılması gereken işçinin 12 saat çalıştırılması durumunda çalışanın yanı sıra devletin de zarara uğradığını belirten Bencan, “İşveren 8 saat yerine 12 saat işçi çalıştırarak, hem vergiden kaçırıyor, hem SSK priminden kaçırıyor. İşveren, ‘iş yoktur eğer çalışacaksan SSK’lı olmayacaksın’ diyor. SSK’lı olmayınca onun kazancından devlet vergi de alamıyor. Bu şekilde bırakın çalışanların hakkını, devlette kazanamıyor, kayıt dışı ortaya çıkıyor. Başpınar Organize Sanayi de eğer 30 bin kişi çalışıyorsa, çalışanların yüzde 70’i SSK’sız ve kayıt dışıdır. Ben bunu iddia ediyorum. Gitsin devletin müfettişleri ortaya çıkarsın iddiamın doğru olduğunu göreceklerdir” şeklinde açıklama yaptı.

Kayıt dışı tırmanıyor

İşsizliğin fazla olduğu ülkelerde kayıt dışının arttığını, ülkemizin özellikle de kentimizin bu açıdan incelenmesi gerektiğini belirten Bencan, “İşsizlik oranının fazla olduğu ülkelerde bu tür kayıt dışılar yazık ki çok oluyor. Devletin resmi kayıtlarına göre 8 milyon işsiz var. Gayri resmi olarak bu rakam 20 milyonu bulur. Sokakta mendil satan insanı işi var olarak değerlendiremezsiniz. 20 Milyon işsiz olan bir ülkede iş aslanın ağzında. Hal böyle olunca da iş aramaya gidenler seçiliyor, seçilirken de belli şartlar konuyor” dedi.

Bencan, “Sendikalı olmayacaksın, sigorta istemeyeceksin, benim istediğim kadar çalışacaksın. Bu yaklaşımda böyle gerçekleştiği zaman kayıt dışı çok büyük rakamlara tırmanıyor. Kayıt dışının sonucunda da hem çalışan hem devlet zarar görmektedir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *