ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

500’ün üzerinde örümcek türü var

500’ün üzerinde örümcek türü var
YAYINLAMA: 06 Aralık 2023 / 15.13
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2023 / 16.05

Türkiye’de 500’ü aşkın türüne rastlanan örümceğin, küçüklerinin büyüklerinden daha tehlikeli olduğu bildirildi.

Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Varol sıcak havaların arttığı yaz aylarında örümcek sokmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Örümcek sokmalarına karşı dikkatli olunmalı

Örümceklerin her türlü habitat ve ekosistemde yaşayabilen canlılar olduğuna dikkat çeken Varol, bilinen 20 bin dolayındaki örümcek türünün 500’ü aşkını Türkiye’de rastlandığını söyledi.

Varol, örümceklerin hemen hepsinin zehirli olduğuna dikkati çekerek, “Ancak çok az örümcek türü insan için tehlike oluşturur. Çünkü etkili zehirlere sahip olan türlerin birçoğunun zehirli dişleri insan derisine etki edemeyecek kadar kısa ve kırılgandır. Ancak bu türler çocuklar için ölümcül olabilirler” dedi.

Örümcek öldürebilir

Varol, örümcek zehirlerin bazılarının sinir dokuya, bazılarının kas dokuya, bazılarının da kana etki edip ölümlere neden olabildiğini vurgulayarak genel kanının aksine küçük örümceklerin büyük örümceklerden daha güçlü zehire sahip olduğunu kaydetti.

Örümceklerin en fazla açık arazide taş, odun gibi cisimlerin altlarında barındıkları ifade eden Varol, örümcek popülasyonunun yoğun olduğu yerlerde çalışmak zorunda olanlara koruyucu eldiven giymelerini önerdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *