Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, “Türkiye yılda 53 bin ton ile dünya fıstık üretiminin yüzde 13’ünü sağlıyor ama dünyadaki pazar payı sadece yüzde 3 civarında” dedi.
Arpacı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün 2004 yılı için programlandığı “Antep fıstığı eğitimi” konulu toplantıda son 20 yılda hem üretimde hem de ihracatta istenilen başarının sağlanamadığına dikkati çekti.
Özellikle İran ve ABD’nin fıstık üretiminde çok büyük gelişmeler kaydettiğine işaret eden arpacı şöyle konuştu: “İran, son yıllarda fıstık üretimini ovalara indirip, sulu tarıma geçerek büyük bir üretim artışı gerçekleştirip, dünya piyasasını da ele geçirmeyi başardı. Şu anda, İran’ın yıllık fıstık üretimi 246 bin ton. Dünya üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiriyor, dünyadaki pazar payı ise yüzde 65 civarında.
ABD ise Kaliforniya'da sulu şartlarda ve modern teknikler kullanarak fıstık üretimini artırmayı başardı. ABD’nin yıllık üretimi 84 bin ton ve dünyadaki pazar payı yüzde 20. Yıllık üretimi 22 bin ton olan Suriye’de son yıllarda hem üretim hem de ihracatta önemli gelişmeler sağladı”
Türkiye’nin, İran, ABD ve Suriye ile rekabet edebilmesi için Antep fıstığında verimi ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar yapmasının gerekli olduğunu ifade eden Arpacı şöyle devam etti: “Türkiye’de başta Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Antep fıstığı üretimi yapılan diğer bölgelerde üretim 3. sınıf arazilerde ve kuru şartlarda yapılıyor. Modern teknikler çok az kullanılıyor. Üretimi artırmak için fıstık üretimi İran ve ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de verimli ovalara yaygınlaştırılıp, sulu tarıma geçilmesi gerekir.
Dünya piyasalarında rekabet edebilmek için kaliteli, albenisi yüksek ürün çeşitlerine yönelmek zorundayız. Şu anda dünya pazarında iri taneli doğal çıtlak oranı yüksek ve beyaz çeşitler rağbet görüyor. Bizim yerli çeşitlerimiz lezzetli olmasına karşın albenisi iyi olmadığı için rağbet görmüyor.”
Arpacı, katılımcılara yetiştirme tekniği, tüplü fidan üretimi, aşılama, çeşit ve anaç seçimi, döllenme biyolojisi, toprak işleme, budama, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlıları ile mücadele, hasat muhafaza ve Gaziantep’in Antepfıstığı üretiminin sosyoekonomik yapısı hakkında da bilgi verdi.
Eğitim toplantısına, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Antalya, Denizli, Elazığ, Şırnak, Diyarbakır, Aydın, Manisa, Çanakkale, Gümüşhane, Muğla, Mersin, Kilis, Kahramanmaraş, Karaman, Giresun ve Sivas’tan teknik elemanlar, ziraat odaları başkanları ve 60 çiftçi katıldı.