ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AB, engebeli ve uzun bir yol

AB, engebeli ve uzun bir yol
YAYINLAMA: 21 Nisan 2024 / 16.15
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2024 / 16.15

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Birinci Sekreteri ve Ticaret-Ekonomi ve Tarım Bölümü Başkanı Ulrike Hauner, AB’nin engebeli ve uzun bir yol olduğunu vurguladığı konuşmasında AB komisyonunun 6 Ekim’de açıklanan ilerleme raporunun Türkiye’nin gelişimi için bir tavsiye niteliği taşıdığını söyledi.

31 Dosya tamamlanacak

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi, AB komisyonunun geçtiğimiz hafta içinde açıkladığı rapor Türkiye için önemlidir” diyen Hauer, “Bu rapor, Türkiye’nin gelişmesi için bir tavsiye niteliğindeydi. Bu süreç zor ve engebeli bir yol. 31 tane dosyanın tamamlanması gerekiyor. Şimdi olduğu gibi bundan sonra da bu uzun yolda Türkiye’yi destekleyeceğiz” dedi.

Ekonominin bel kemiği KOBİ’ler desteklenmeli

KOBİ’leri ziyaret amacıyla geldiği Gaziantep’te GTO’yu da ziyaret eden Hauer, AB komisyonunun Gaziantep’te iki projesinin bulunduğunu, bu projelerin AB ile Türkiye arasındaki projelerin küçük bir bölümü olduğunu söyledi. KOBİ’leri çok önemsediklerini ve KOBİ’lere desteğin süreceğini açıklayan Hauer, “Bu iki proje AB ile Türkiye arasındaki projelerin sadece küçük bir bölümü. Eminim bu iki kalem küçük proje Türkiye ekonomisinin belkemiği olan KOBİ’lere destek verip faydalı olacaktır. Çok önemsediğimiz KOBİ’lerin gelişimi için bütçeden 100 milyon euro ayırdık. Gaziantep'teki KOBİ’ler de bütçeden pay ayırdığımız iller arasında yer alıyor. AB iş geliştirme merkezleri bugüne kadar KOBİ’lere destek vermekteydi, bugünden sonra da desteklerini sürdürecektir” dedi.

AB sürecinin ruhuna aykırı unsurlar karşımıza çıktı

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Gaziantep ekonomisinin geldiği nokta ve GTO’nun Avrupa Birliği ile ilgili çalışmaları hakkında Hauer’e bilgi verdi. Aslan, “6 Ekim’de açıklanan ilerleme raporunda Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin siyasi kriterleri yeterli düzeyde karşıladığı görüşünde olduğunu ve katılım müzakerelerinin açılmasını önerdiğini açık bir şekilde dile getirdi. Bu olumlu tavsiye tarafımızdan memnuniyetle karşılanmasına rağmen, tavsiye kararının altında kaygıya yol açacak hükümlerin ve özel koşulların bulunması, hayal kırıklığı ve soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Raporun tavsiyeler bölümünde yer alan müzakere sürecinin sonucunun önceden garanti edilmeyerek açık uçlu bir süreç olduğu görüşü, kuşkusuz raporun en rahatsızlık uyandıran bölümüydü. AB tarafından müzakerelerin katılımla sonuçlanmama ihtimalinin de göz önünde bulundurulduğu anlamına gelen bu ifade, sürecin ruhuna aykırı ve ilişkilerin gelişmesini engelleyici bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Türkiye AB üyeliği konusunda kararlılığını ortaya koymuştur

AB sürecinde diğer aday ülkelerden istenmeyen bazı şartların da Türkiye’den istendiğini belirten Aslan, “Raporda ayrıca ekonomi ile ilgili bazı başlıklarda müzakerelerin açılması için işleyen pazar ekonomisinin varlığı konusunun ön koşul olarak getirilmesi öngörülmektedir. Diğer aday ülkelerle yürütülen klasik müzakere yönteminden farklı olan bu koşullar ülkemize uygulanan çifte standardı ortaya koymaktadır. AB ekonomik bütünleşmesinin dört temel ayağının biri olan kişilerin serbest dolaşımı konusunun daimi koruma önlemlerine tabi tutulması kabul edilebilir bir öneri değildir. AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli koşul olan siyasi kriterler konusunda Türkiye üzerine düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmiş, izlediği ciddi ve istikrarlı politikalarla AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Aynı kararlılığı ve istikrarı ortaya koyma sırası AB’dedir. AB’nin Türkiye’ye yaptığı haksızlığa 17 Aralık’ta son vermesini temenni ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Gaziantep, Avrupa’da bulunan 300 AB merkezinin yer aldığı ağa dahil

AB komisyonu ile yapılan işbirliğinin kendilerini memnun ettiğini belirten Aslan, “Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde yürüttüğümüz projelerden biri AB iş geliştirme merkezi projesidir. KOBİ’lerin gelişimi ve dışa açılım süreçlerinin desteklenmesi amacını taşıyan bir projedir. Diğer önemli proje, Avrupa bilgi merkezi projesidir. Yine KOBİ’lere hizmet veren bu merkez ülkemizde kurulan 9 merkezden biri olmuş ve bu vesile ile Gaziantep Avrupa’da bulunan 300 AB merkezinin yer aldığı ağa dahil olmuştur” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *