ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"AB'ye giden yolda reform sürecini inançla destekliyoruz"

"AB'ye giden yolda reform sürecini inançla destekliyoruz"
YAYINLAMA: 22 Ekim 2024 / 10.23
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2024 / 10.23

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli elçi Jörg Metger, Almanya Hükümeti'nin Türkiye'nin AB'ye giden yolunu ve bu yolda gereken reform sürecini inançla desteklediklerini söylerken, "Artık bundan böyle her şeyden önemlisi, bu reformların yaşama geçirilmesidir. Bunun için Almanya çok sayıda Alman danışmanları ve kuruluşlarının Türk idari makamları ile birlikte yürüttükleri AB- "Twinning" Projeleri yoluyla da elinden gelen her türlü desteği sağlamaktadır" diye konuştu.

Önemli olan reformların yaşama geçirilmesidir

Avrupa Birliği Konseyinin aralık ayında olumlu bir karar alması için Almanya'nın en üst düzeyde çalışmalar yaptığını ve bu kararda önemli bir katkı sağladığına işaret eden Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli elçi Jörg Metger, Türk hükümeti kararlılıkla, Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmesi yolunda çok sayıda reform yasası çıkardı. Bunun için büyük takdiri hak ediyor" diye konuştu.

Türkiye ile insani boyutta kenetlenmiş durumdayız

Almanya'nın Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını gönülden istediğini, bunun için birçok geçerli nedeni bulunduğunu ifade eden Metger, "Artık Avrupa Birliği'nin ortak değerleri Almanya ve Türkiye arasında kaynağını tarihten alıp bugüne kadar gelişen sıkı ve dostane ilişkilerinde esasını oluşturmaktadır. Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler benzersizdir. Yaklaşık 3 milyon Türk asıllı vatandaş Almanya'da yaşamakta, her yıl 3 milyondan fazla Alman turist Türkiye'yi ziyaret etmektedir. Türkiye ile hiçbir ülke ve ulusla olmadığımız kadar insani boyutta, bu kadar kenetlenmiş durumdayız. Bu nedenle Almanya Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giden yolunu ve bu yolda gereken reform sürecini inanç la destekliyor."

Nüfusunuzun dinamik bir nüfus olması önemli

Almanya Elçisi Jorg Matger," Alman-Türk ilişkileri çok iyi durumda. Her iki ülkenin politikacıları iyi anlaşıyor. Almanya Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme sürecinde destek sağlamış ve Türkiye'nin tam üyelik konumunda olması için destek vermiştir. Türkiye'ye destek sağlamamızda Türkiye ile geçmişten beri ilişkilerin çok iyi olması, Türkiye'nin Almanya ile önemli bir müttefik olmasıdır. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde Türkiye istikrarlı olursa beraberinde istikrar sağlar. Türkiye'nin nüfusunun dinamik bir nüfus olması önemlidir. Almanya Türkiye ile tam üyelik müzakerelerin başlamasını istemektedir diye konuştu.

Futbolda dostluk müsabakaları düzenleyelim

Gaziantep'in coğrafi konumu ve ticari altyapısıyla geniş bir bölgeye hitap edecek konumda olduğunu ifade eden Metger, Almanya ile Türkiye arasındaki sıkı dostluğun, Gaziantep'te yapılacak sportif faaliyetlerle sürdürülmesini istediklerini belirtirken, "Gaziantepspor için bir Alman teknik direktör veya Dünya Şampiyonu Alman Bayan futbol milli takımını Gaziantep'e davet ederek sportif katkı sağlayabiliriz" diyen Metger, "Gaziantep'te futbolu daha iyiye götürmek için Gaziantep şampiyonlar ligine katılması sağlanabilir. Fenerbahçe örneğinde olduğu gibi Gaziantepspor’a Alman Teknik Direktör getirilebilir. Almanya ile Gaziantep takım arasında dostluk müsabakaları düzenlenebilir. Almanya erkekler futbol takımı dünya ikincisi oldu ve kadınlar futbol takımı birinci oldu. Bayanlar futbol takımı Gaziantep'e getirilerek bayan takımı ile müsabaka yapabilir" şeklinde öneride bulundu. Matger sözlerinin biraz şaşkınlıkla karşılandığını görünce sebebini sordu ve Gaziantep'te bayan futbol takımı olmadığını öğrendi.

Almanya, Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarındandır

Mehmet Aslan ise özellikle Almanya'nın dünya lideri olduğu otomotiv sanayi ve elektronik sektörü konusunda, Gaziantep'te ortak projeler gerçekleştirilebileceğini belirtti. Aslan, "Almanya, her zaman Türkiye'nin en önemli ticari ortakları arasında yer almıştır. Ancak bugünkü noktada gerçekleşen rakamların potansiyeli tam olarak karşılamadığını ve çok daha fazla ticari işbirliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu açıdan Sayın elçi Jörg Metger'in ziyareti bizim için önemlidir. Alman işadamlarını şehrimize yatırım yapmaya ve Gaziantepli işadamları ile her alanda işbirliği yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *