ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Açlık sınırı: 460 milyon, Asgari ücret: 225 milyon

Açlık sınırı: 460 milyon, Asgari ücret: 225 milyon
YAYINLAMA: 17 Nisan 2023 / 15.45
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2023 / 15.45
Açlık sınırı 460 milyon, yoksulluk sınırı 1 milyar 300 TL olan ülkede asgari ücretin açlık sınırındaki ücrete denk olması gerektiğini ifade eden sendikacılar, “Asgari ücret utanç verici bir düzeyde, bu ücret insan onuruna yakışır seviyeye çıkarılmalı” dedi.

Asgari ücret insanları açlığa mahkum ediyor

Sendikalar, ülkede gelir dağılımındaki adaletsizliğin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek aç, yoksul ve işsiz insan sayısının hızla arttığını, ancak hükümetin bu gerçekleri görerek önlem almak yerine sürekli pembe tablo çizdiğini açıkladı. Asgari ücretle geçimini sürdüren insanların açlıkla karşı karşıya olduğunu, geçimini sürdüremediğini ifade eden sendikalar, “Ülkemizde açlık sınırı 460 milyon, asgari ücret net 225 milyon. Böyle çarpıklık, böylesine acımasızlık, vicdansızlık olabilir mi? Bu ücret birilerinin bir gecelik içki masasında harcadığı para. Biz çalışanların insanca yaşamını sürdürebileceği bir ücretin verilmesini istiyoruz. Devlet kendi insanını açlığa mahkum edemez” dedi.

Asgari ücret tespitinde dört kişilik aile baz alınmalı

Asgari ücretin altı ayda bir belirlenmesini istediklerini ifade eden sendikalar, yolsuzluk sınırı 1 milyar 300 milyon TL olan ülkede asgari ücretin sürekli düşük tutulmasının asıl nedeni emeğin çok rahat sömürüldüğünün açık ifadesi olduğunu açıkladı. Asgari ücretin dört kişilik bir aileye göre hesaplanması gerektiğini vurgulayan sendikalar, “Asgari ücreti belirleyenler çalışanları dinlemek yerine sermayenin sesini dinleyerek tespit yapıyor. Bugün resmi rakamlar açlık sınırının 460 milyon TL, olduğunu gösteriyor. Ama işçiye öngörülen asgari ücret 225 milyon TL. Bunun neresi adalet, neresi vicdan?” diye konuştu.

Asgari ücret Avrupa Birliği standardında olmalı

Avrupa ülkelerinde asgari ücret alanlar yurt içinde ve dışında tatil yapabildiklerini ve rahat bir yaşam sürdüklerini hatırlatan sendikalar, AB’ye hazırlanan ülkemizde asgari ücretin mutlaka yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *