ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Adam parçalayan kaplanı görmek için akın ediyorlar

Adam parçalayan kaplanı görmek için akın ediyorlar
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2024 / 10.16
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2024 / 10.16

İşte halet-i ruhiyemizin göstergesi

Çeşitli olaylar, toplumda eğitim seviyesinin düşüklüğünü, işsizlik oranının fazlalığını ve bozulan sosyal ve ruhsal dengelerin ne düzeyde olduğunu en iyi şekilde ortaya koymaya yetiyor. Tıpkı, iki gün önce bakıcısını parçalayan Sibirya Kaplanı’nın ziyaretçi sayısının artması gibi…

Vahşi bir hayvana açlık cezası verilmesi yanlış olur

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, hayvanat bahçesinde iki gün önce bakıcısını parçalayıp öldüren kaplanın “açlık cezasına çarptırıldığı” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylerken iki günden bu yana kaplanı ziyaret edenlerin sayısının arttığı açıklandı. Güzelbey, bakıcısı Mehmet Geçibesler’i öldüren kaplanın doğası gereği vahşi olduğunu ifade ederken şöyle konuştu: “Ne yazık ki çalışanımız olan Mehmet Geçibesler bir ihmalin sonucunda yaşamını kaybetti. Sonuçta kaplan vahşi bir hayvan ve öyle de yaşamını sürdürmeye devam edecek. Kaplanın bakımı ölüm öncesinde olduğu gibi ölüm sonrasında da düzenli olarak yapılıyor. Adam öldürdü diye vahşi hayvan cezalandırılır mı? Kaplana her gün düzenli olarak 7 kilo et veriliyor. Vahşi bir hayvan ihmal nedeniyle bakıcısının ölümüne yol açmış. Biz de hayvana açlık cezası mı vereceğiz. Böyle bir şey söz konusu dahi olamaz.”

Kusuru olan herkes cezalandırılacak

Hayvanat Bahçesi Müdür Vekili Mehmet Özsöyler ile kaplanın bakımını üstlenen yırtıcı hayvanlar bölümü şefi veteriner teknikeri Erol Yıldız’da hayvanın dinlenme günü dışında aç bırakılmadığını belirtti. Bakıcı Geçibesler’in ölümünün ardından soruşturma başlatıldığını, ilk etapta Hayvanat Bahçesi Müdürü Mahmut Kozbaş'ın görevden alındığını anımsatan Güzelbey şöyle dedi: “Hayvanat bahçesinde çalışan tüm görevliler sürekli olarak kurslardan geçiyor. Burada bilgi birikimi olmayan kurstan geçmeyen eğitimsiz kişilerin çalışma imkanı yok. Çok önemli hayati tehlikesi bulunan, beceri, bilgi, kurs isteyen böyle bir işte deneyimsiz, bilgisiz kimseyi çalıştıramazsınız. Soruşturma sürüyor. Hatası, kusuru olan herkes ceza alacaktır. Burada siyaset yoktur, bilgi birikimi ve eğitim vardır. Biz bunu ön planda tutarız.” Güzelbey daha sonra Mehmet Geçibesler’in ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu. Hayvanat bahçesi yetkilileri bakıcısını öldüren kaplanın 2 gündür ziyaretçi sayısının arttığını belirttiler.

Sibirya kaplanına uzman eğitimli veteriner bakıyor

Bu arada bakıcısını öldüren kaplana konusunda uzman eğitimli veteriner teknikeri bakmaya başladı. Hayvanat bahçesi yetkililerinden alınan bilgiye göre 2 gün önce kendisine yem vermek isteyen bakıcısı Mehmet Geçibesler’i parçalayarak öldüren Volkan isimli kaplanın bakımını, “Yırtıcı hayvanlar bölümü şefi veteriner teknikeri Erol Yıldız üstlendi. Tekniker Yıldız’a görevin, yırtıcı hayvanlar konusunda Ankara hayvanat bahçesinde eğitim aldığı için verildiği belirtildi.

Günlük bakımı düzenli olarak yapılıyor

Kaplan’ın günlük bakımının düzenli olarak yapıldığını kaydeden yetkililer, kaplana her gün 7 kilo et verildiğini ve olaydan sonra da bakımının düzenli bir şekilde sürdürüldüğünü söylediler. Hayvanat bahçesi yetkilileri kaplanın bakıcısını öldürdükten sonra durgunlaştığını belirttiler. Hayvanat bahçesinde çalışan işçilerin üye olduğu DİSK Genel-İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Nihat Bencan'da Büyükşehir Belediyesine bağlı Özbelde şirketinde sendikal örgütlenmenin tamamlandığını, ancak henüz toplu iş sözleşmesi yapılmadığını söyledi.

Toplu sözleşmede özel hükümlere yer verilecek

Bencan, toplu iş sözleşmesine işverenin itiraz ettiğini, bu konuda Gaziantep İş Mahkemesi’nin sendika lehine karar verdiğini, işverenin Yargıtay’a yaptığı itiraz sonucunda da yerel mahkemenin kararının tekrar kendi lehlerine onandığını belirtti. Bu süre içinde üyelerinin iş kaybetme korkusuyla çalıştıklarını ifade eden Bencan, “Toplu iş sözleşmesi için şimdi yetki bekliyoruz. Kasım ayının ilk yarısında başlayacağımız toplu iş sözleşmesinde üyelerimizin ekonomik kazanımlarının yanı sıra can güvenliklerinin sağlanması ve hayvanat bahçesinde yaptıkları iş nedeniyle özel hükümlere de yeni verilmesini isteyeceğiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *