ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Aile yapısı çözüldü suç oranı yükseldi

Aile yapısı çözüldü suç oranı yükseldi
YAYINLAMA: 03 Ocak 2024 / 13.35
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2024 / 14.10

Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Türkiye’de suç oranlarının yükselmesinde en önemli etkenlerin, aile yapısının çözülmesi, okullardaki eğitimin eksikliği, görsel basının olumsuz bazı yayınları ve ekonomide yaşanan olumsuzluklar olduğunu söyledi.

29 milyon dava dosyası var

Arapoğlu, suç oranlarının yükselmesiyle ilgili Türkiye’deki mahkemelerde 29 milyon dava dosyası bulunduğunu belirtti. Çocuğun ahlaki yapısına, neyin doğru neyin yanlış olduğuna önce ailede sonra okulda yön verildiğini belirten Arapoğlu; “Temel sorun aile yapısının ve okullarımızın eksikliğidir. Çünkü ekonomik ve sosyal boyuttaki olaylar çocuklara birebir olarak bir yaştan sonra yansır” diye konuştu.

Sokakta 5 bin çocuk yaşıyor

Özellikle ekonomik durumu zayıf, kalabalık ailelerin çocuklarını bir rant kapısı olarak algıladıklarını savunan Arapoğlu, Gaziantep’te sokakta yaşayan ve çalışan 5 bin çocuk bulunduğunu ifade etti. Görsel basının kolay para kazanmayı özendirici yayınlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Arapoğlu şunları söyledi: “Televizyonlarda yayımlanan ve çok küçük bir grubu ilgilendiren görüntüler sanki gerçek Türkiye buymuş gibi sunuluyor. Aslında hiç öyle değil. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki vatandaş Ege, Akdeniz ve İstanbul'da herkesin lüks içinde yaşadığını sanıyor. Oysa bu küçük bir zümre”

Uzun vadede eğitime yatırım yapılmalı

Gaziantep’teki suç oranlarının yükselmesinde bir diğer etkenin nüfus artışı olduğunu kaydeden Arapoğlu nüfusun düşük olduğu illerde suç oranlarının da düşük olduğunu ifade etti. Suç oranlarının yükselmesinde en önemli nedenlerden birinin de ekonomik şartlar olduğunu ifade eden Arapoğlu, “Her şeyin çözümünü bir çırpıda gerçekleştiremezsiniz. Uzun vadede eğitime yatırım yapmamız gerekiyor. Zamana ihtiyaç var. Öncelikle toplumun birbirine saygılı ve barışık olması lazım” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *