Emniyet Müdürlüğünün İSO 9001 Kalite Belgesi törenine katılan İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ve gelinen noktada İçişleri Bakanlığının özellikle de polis teşkilatının önemli bir rol oynadığını söyledi.
“AB sürecinde polisin önemli katkıları oldu”
İşkence konusunda özel bir hassasiyet gösterdiklerini, insan haklarını öne çıkararak polis vatandaş ilişkisiyle olumlu mesafeler kat ettiklerini söyleyen Aksu, “Hükümet kurulur kurulmaz işkenceye sıfır toleransla yola çıktık. Hep insan haklarını öne çıkardık, vatandaş odaklı kamu hizmeti dedik. Polis millet el ele dedik ve toplum destekli polis projesiyle bütün amacımız hizmetin odağında olan vatandaşımıza her konuda en büyük hizmeti sunabilmektir. AB sürecinde bugün gelinen önemli noktada AB’ye açılan kapıda İçişleri Bakanlığı'nın, bilhassa polis teşkilatının önemli katkı ve gayretleri vardır” dedi.
“Yasaları çıkarmak tek başına yeterli değil”
AB’ye uyum süresinde çıkan siyasi yasaların büyük bölümünün İçişleri Bakanlığı ve buna bağlı güvenlik ve polis ile ilgili yasalar olduğuna dikkati çeken İçişleri Bakanı Aksu, “Tabii yasayı çıkarmak tek başına kâfi değil bunun uygulanması da önemli. Uygulama konusunda da çıkarılan yasaların içselleştirilmesinde ve bunun uygulamaya intikaline de polise, jandarmaya ve sahil güvenlik komutanlığına önemli görev düşüyor. Bu güvenlik görevlileri şimdiye kadar üzerlerine düşenleri yapmanın gayreti içerisinde oldular. Bunu yerine getirmek için büyük gayret sarf ettiler” diye konuştu.
İnsan hakları ihlalleri e-post adresleriyle iletilebilecek
Aksu, geçtiğimiz hafta içinde Ankara’da İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir web sitesi kurulduğunu ve insan hakları mağdurlarının bu siteye başvurabileceğini açıklarken, “İnsan hakları web sayfası oluşturduk. Artık vatandaşlarımız bundan sonra insan haklarıyla ilgili bir şikayet olduğu zaman polis, jandarma ve sahil güvenliği aramayacak. Oturduğu yerden bu siteye girmek suretiyle orada bildirdiğimiz adreslere başvuracak. Bunların yanı sıra jandarmada 24 saat hizmet veren insan hakları izleme bürosu kuruldu. Polis ve sahil güvenlikte de insan hakları ihlallerini izleyecek ve soracak birimler kuruldu. Her türlü şikayet anında değerlendirilecek. Vatandaş odaklı emniyet hizmetimizde Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün bu yöndeki gayretleri artık TSE ISO 9000 belgesiyle de tescil edilmiş oluyor” şeklinde açıklama yaptı.
Kaliteli hizmet verme gayreti içinde olacaklar
Aksu, kendisinin Gaziantep’te valilik yaptığı sürede polislerle ilgili kontrol ve raporların verildiği bir materyali de görünce sevindi. Aksu, “Görüyorsunuz hatalara anında gidermişiz” diye espri yaparken sözlerine şöyle devam etti: “Bu bakımdan çok değerli emniyet müdürünü, onun çok değerli çalışma arkadaşlarını ve Gaziantep emniyet teşkilatında görevli herkesi kutluyor, tebrik ediyorum. Bir çok ilimiz bu belgenin alınması için başvuru yapmış, sadece müracaat değil, önemli olan o kaliteli hizmet verme gayreti içine girmişlerdir. Parlamentodan geçirdiğimiz Kamu Yönetimi Reforma Yerel Yöneticiler Reformu ile ülkemizde kaliteye yönelik performans ölçümü sistemiyle kaliteli hizmete esas birtakım prensipler getirdik.”
Çağdaş uygarlık kaliteli hizmetle yakalanır
Vali Lütfullah Bilgin de, “Atatürk çağdaş uygarlığı hedef olarak göstermişti. Çağdaşlık uygarlık bilim ve teknolojide, hizmetlerde en kaliteli olmak demektir” dedi. Geçmiş yıllarda kalite deyince sadece özel sektörün akla geldiğini ve dolayısıyla kaliteli hizmet ve üretimin de özel sektörden beklendiğinin altını çizen Bilgin, “Geçmişte kalite deyince akla özel sektör ve özel sektörün ürettiği malların kalitesi gelirdi. Ancak günümüzde kalite deyince sadece özel sektör ve özel sektör ürettiği mallar değil bütün hizmetler gelmektedir. Dün tarihi bir gündü, Avrupa Komisyonu raporunu açıkladı. Türkiye'nin AB’ye katılma müzakerelerinin önü açıldı, bu aslında çağdaş uygarlığa adım atmak demekti, girmek demekti. Böyle bir zamanda kamu hizmetlerinin de AB ve çağdaş uygarlık normlarına uygun olması gerekirdi” şeklinde konuştu.