ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ani hava değişiklikleri çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor

Ani hava değişiklikleri çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor
YAYINLAMA: 13 Aralık 2022 / 13.49
GÜNCELLEME: 13 Aralık 2022 / 13.49
Uzmanlar, ani hava değişiklikleri çocukların vücut direncini kırarak, daha çabuk hastalanmalarına neden olduğunu, özellikle sinüzit, orta kulak iltihabî, zatürre ve bronşit geçirmiş çocuklara daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Sonbaharın gelişiyle birlikte hava sıcaklığında yaşanan ani değişikliklerin, özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artırdığını bildirdi. Uzmanlar, çocukların hava sıcaklıklarındaki değişikliklerden kolayca etkilenebileceğini, anne ve babaların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Sonbahar mevsiminde hava şartlarına her zamankinden çok dikkat edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, son bir haftada solunum yolu enfeksiyonu vakalarında yaklaşık %20 artış olduğunu kaydetti.

Havadaki ani ısı değişikliklerinin özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çeken uzmanlar, “Anne ve babalar, güneşli havalarda çocuklarını ince giydirmesinler. Özellikle güneş doğmadan önce battıktan sonra dışarıya çıkarılan çocukların, serin havadan korunacak şekilde giydirilmesi gerekiyor” dedi.

Hava değişimlerinin çocukların vücut direncini kırarak, daha çabuk rahatsızlanmasına neden olduğunu ifade eden Uzmanlar, “Daha önceden sinüzit, orta kulak iltihabî, zatürree ve bronşit gibi hastalıklar geçirmiş olan çocukların, çok dikkatli olması gerekir. Çünkü bu rahatsızlıkları geçiren çocukların bünyeleri zayıf olur ve hastalıklar tekrar nüks edebilir” diye konuştu. Yağmura yakalanan çocukların giysilerini vakit geçirilmeden değiştirilmesi, daha önce girip aşısı olmuş çocuklarında aşılarının yenilenmesinin hastalıktan korunmasında önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, şunları söyledi:

“Aileler tedbirli davranmalı ve çocuklarda ateşli nezle ve grip başlangıcı tespit ettiklerinde, vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar. İlkbahar ve sonbahar da yaşanan ani hava sıcaklığı değişiklikleri, özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor. Çocukları hastalıklardan korumak için önlem alınmalı ve bunun yanı sıra bol bol yeşil sebze ve meyve yedirilmeli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *