ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı depolarda bekliyor

Antepfıstığı depolarda bekliyor
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2023 / 15.49
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2023 / 15.49
Ziraat Odası başkanı Zihni Kepkep geçen yıl hasat edilen 80.000 ton antepfıstığının 50.000 tonunun fiyat artış beklentisi ile hala depolarda tutulduğuna söyledi.

Kepkep, 2003’ün antepfıstığı üretimi açısından verimli bir yıl olduğunu anımsatarak, rekoltenin yüksek olması nedeniyle piyasa fiyatının üreticinin beklentisinin çok altında gerçekleştiğini kaydetti. Ekonomik sıkıntı içindeki üreticinin, fiyatın düşük olmasına karşın ürününü depocu olarak adlandırılan aracılara satmak zorunda kaldığını, bu kişilerin ellerindeki ürünün fiyatta artış beklentisi ile depolarda saklamaya devam ettiklerini belirtti.

Kepkep, piyasaya çıktığında ortalama 2 milyon 700 liradan alıcı bulan antepfıstığının fiyatının 3 milyon 600 ton yükseldiğini, fiyattaki artışın çiftçiye fayda sağlamamasına üzüldüklerini ifade etti. Kepkep, antepfıstığı üreticisinin geçen yıl çok ciddi bir mağduriyet yaşadığını savunarak, şunları anlattı:

“Üretici 2002 yılında kilogramı 7 milyon TL’ye kadar yükselen antepfıstığını geçen yıl kilogramı 2 milyon TL’den elinden çıkarmak zorunda kaldı. Ürün üreticinin elinden çıkınca değerlenmeye başladı. Çiftçinin 2 milyon TL’den sattı antepfıstığı şu anda 3 milyon TL ama çiftçiye faydası yok. Ne yazık ki cefayı Çiftçi çekiyor, sefayı üreticiler ve aracılar sürüyor.”

Kepkep, ürünün fiyatının belirlendiği piyasaya etki de bulunma gücünden yoksun üreticinin bir daha mağduriyet yaşamaması için önlem alınmasını istedi.

Önlem alınmadığı takdirde bir kez daha mağdur olmak istemeyen çiftçinin antepfıstığı üretmekten vazgeçeceğini kaydeden Kepkep, “Antepfıstığı değerli bir ihraç ürünü. Çiftçinin bu yola başvurması kimsenin işine gelmez. O halde çiftçiyi bu yola başvurmaktan alıkoyacak önlemler alınmalı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *