ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığında göz kurduna dikkat edin

Antepfıstığında göz kurduna dikkat edin
YAYINLAMA: 30 Aralık 2021 / 14.28
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2021 / 14.28
Baharın gelmesiyle birlikte yeşeren fıstık ağaçlarının çiçek ve yapraklarında görülen göz kurduna karşı uzmanlar gerekli ilaçlı müdahalenin yapılmasını istedi. Fıstıkların çiçeklerini yiyen göz kurdu zararlısına karşı önlem alınması gerektiği açıklandı.

Haşere ile mücadele uyarısı

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Sabah’a yaptığı açıklamada, fıstık ağaçlarına şu sıralarda üreticinin tırtıl diye tanımladığı, göz kurdunun zarar verdiğini, bunların çiçek ve yaprakları yiyerek beslendiğini açıkladı. Göz kurduna karşı müdahale edilmezse ağaçlara, dolayısıyla da ürüne zarar vereceğini bu nedenle beklenilen mahsulün anlamayacağını söyleyen Arpacı, “Çiftçiler sık sık fıstık ağaçlarını kontrol etmeli. Eğer göz konuda çok fazla değilse elle ezerek veya yakarak öldürebilirler. Asrın büyük bir kısmında varsa o zaman haşere ilacı kullanılmalı. Çiçek ve yapraklar hassas dönemde olduğu için mümkün olduğu kadar az tescili ilaçlar kullanılmalı” diye konuştu. Göz kurduna ait yumurta paketlerinin yarısı Açılmadan ilaçlama yapılmasını kurtları öldüremeyeceğini belirten Selim Arpacı, “Bu dönemde bir de cam kiloma dinlen zararlarının Antepfıstığı salkımlarına ve çiçeklere zarar verdiği tespit edildi. Çiçek salkımlarının içi iyi kontrol edesin. Zararlı böcek çoksa en yakın tarım müdürlüklerine veya Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’ne başvurarak yardım ve bilgi alabilirler” dedi.

Meyve ağaçları da tehlikede

Öte andan çiftçileri aydınlatmak için valilik desteğiyle dokuz farklı konuda bilgilendirme broşürü hazırladıklarını, bunlar eğitim için gittiklerinde köylüye dağıttıklarını kaydeden Arpacı, isteyen herkesin bu broşürleri müdürlükten alabileceğini söyledi. Arpacı şu açıklamada bulundu: “Özellikle meyvenin çiçeklenme döneminde zararlılar, meyve ağaçlarının çiçeklerinin yiyerek, yetişecek ürünün oranını düşürmektedir. Bu zararıyla en kolay mücadele yöntemi, beyaz veya mavi renkli kapları su doldurarak her iki ağaçtan birinin yanına koymaktır. Bu zararlı en çok badem, erik, elma, armut ve kayısı gibi meyve ağaçlarında görünüyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *