ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antik tiyatronun kazı çalışması başladı

Antik tiyatronun kazı çalışması başladı
YAYINLAMA: 19 Mart 2024 / 17.25
GÜNCELLEME: 19 Mart 2024 / 17.25

Yabancı arkeologlardan oluşan bir ekip Zeugma Antik kentinin amfi tiyatro ve arenasını gün ışığına çıkarmak için kazı başlattı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Aykanat istimlak çalışmalarının tamamlanması üzerine kazı çalışmasına başladığını bildirdi.

Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü GAP kapsamında inşa edilen Birecik barajı gölü altında kalan Zeugma antik kentinde daha önce yapılan sondaj çalışmalarıyla amfi tiyatronun yerinin belirlendiğini ifade eden Aykanat şunları anlattı: “Çalışmalarımız sırasında Zeugma’daki amfi tiyatronun 24 yatay basamağını ve antik tiyatronun yanında bir arenanın varlığını belirlemiştik. Ayrıca içerisinde su bulunduğunu tespit ettiğimiz bir kanalete ulaşmıştık.

Bu çalışmaları yaptığımız alanda kazı yapılabilmesi için 2 dekar alanı kamulaştırmamız gerekiyordu. Hazineden izin istedik. Daha sonra da araziyi işleten çiftçilere meyve ağaçlarına karşılık 8 milyar 230 milyon lira bedel ödedik ve alanı kazı çalışmasına hazır hale getirdik.”

Aykanat, müzesi başkanlığındaki kazıyı Fransızlardan oluşan bir ekibin yürüteceğini, çalışmaların 45 gün süreceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *