ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Asgari ücret işçiyi memnun etmedi...

Asgari ücret işçiyi memnun etmedi...
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2024 / 12.37
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2024 / 12.37

"AB'nin yaşam standardına bu ücretle mi erişeceğiz" diyen işçiler mutsuz...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uygulanacak asgari ücreti, brüt 488 milyon 700 bin, net 350 milyon 153 bin 550 lira olarak belirlemesinin, işçiyle alay etmek anlamına geldiğini belirten çalışanlar, AB'nin yaşam standardının bu ücretle yakalanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

DİE'nin rakamları baz alınmalıydı

Yeni asgari ücretle ilgili olarak Sabah'ın sorularını yanıtlayan işçiler, bu ücretle geçinmenin yine mucize yaratmak olacağını söyledi. DİE’nin açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili tespit ve açıklamalarının Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkan 350 milyon liranın çok üzerinde olduğunu belirten Doğan Yıldız, "Açlık sınırı rakamları belli. Asgari ücret belirlenirken, DİE’nin rakamları baz alınmalıydı. Yazık ki 350 milyon lira olarak açıklanması işçiyle alay etmektir. Asgari ücret belirlenirken, DİE’nin rakamlarının baz alınmaması endişe verici" diye konuştu.

Toplum gerekli eğitimi de alamıyor

350 Milyon lira ile bir ailenin geçinmesinin mümkün olmadığını, asgari ücretin düşük tutulmasının toplumsal barışı da tehlikeye düşürdüğünü belirten Yıldız, "Asgari ücretin 350 milyon lira olması her türlü yolsuzluğu, hırsızlığı körükler. Toplumun gerekli eğitimi alabilmesi için asgari ücretin 750 milyon net olması kaçınılmazdı. Sürpriz yapacağız diye halkı oyalayıp alay eden hükümet, işverenden yana tavır sergileyerek toplumsal barışa zarar veriyor" dedi.

Başbakan Erdoğan çalışanla alay etti

AB'den müzakere tarihi alındığı bir dönemde açıklanan asgari ücretin AB'ye girmek için verilen mücadeleyle çeliştiğini belirten Yaşar Çevik ise, "AB'ye girme konusunda gayret gösterdiğini iddia eden hükümet, neden insanların daha iyi şartlarda yaşaması için gayret göstermiyor. İnsanlarının yaşam standardını, yükseltmeden ideal yaşam şartlarının bulunduğu bir birliğe nasıl girmeye düşünüyor anlamak mümkün değil. Başbakan Erdoğan. 'Sürpriz yapacağım dediğinde işçilerin gözü Asgari Ücret Komisyonu'na çevrilmişti. Ancak çıkan rakam gerçekten çok olumsuz bir sürpriz oldu" diye konuştu. Çevik. "Daha bir de bu rakamlarla AB'ye gireceksiniz. Siz çalışanınıza 350 milyonu reva görürseniz, onlar da size 2025’i gösterir" dedi.

650 Milyon bekliyorduk

Çalışanın en temel ihtiyaçlarını bile karşılayabilmesi için asgari 650 milyon liraya ihtiyacı olduğunu, asgari ücretin de 650 milyon olmasını beklediklerini, ancak rakamlarını açıklamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Mahmut Çağdaş, "Çıldırmamak elde değil. Asgari ücreti net 350 milyon lira olarak belirlemekle resmen dalga geçtiler. Asgari ücret en az 650 milyon lira olmalıydı" diye konuştu.

Sen insanına değer verirsen dünya da sana değer verir

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücretin ayrıca Türkiye'de insana verilen değerin de göstergesi olduğunu, çalışanın emeğini vermeyen Türkiye'nin imaj kaybettiğini belirten Çağdaş, "Dünyanın tüm nimetleri insana sunulmuştur. Ancak ülkemizde emeği ile çalışanların bu nimetlerden faydalanması mümkün değil. Çocuklarının ihtiyacını alamaz, onları istediği okullara gönderemez, hak ettikleri gelecekleri sağlayamaz. 350 Milyon liraya çalışmak zorunda kalan milyonlarca insan bu ülkede kendi ve çocuklarının en asgari ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Bunun sonucu olarak da pek çok sosyal sorunlar ortaya çıkıyor. Bırakın bunları Türkiye dünyanın gözünde de küçük düşüyor. Siz işçinize kendi ülkesinde karnını doyuracak parayı veremezseniz, girmek istediğiniz AB de, işçiniz kaçar kendi ülkesinde çalışır korkusuyla size serbest dolaşım hakkı vermez. Hem siz hem ülkeniz dünyanın önünde rencide olursunuz. Oysa Türkiye kendi ülke insanına ve çalışanına değer verse, kapısında beklediği ülkeler de değer vermek durumunda kalacaktır" dedi.

Hayal kırıklığına uğradım

Asgari ücretin 350 milyon lira olarak açıklanmasıyla beklentisinin çok altında bir rakamla karşılaştığı için hayal kırıklığına uğradığını belirten Cemil Orak ise, "Asgari ücretin 350 milyon lira olduğunu yeni duydum ve hayal kırıklığına uğradım. Ben en az 450 milyon lira olmasını bekliyordum. Çünkü oturulabilecek en mütevazı evin kirası bile 150 milyon lira diye konuştu.

Asgari ücret denge unsurudur

Asgari ücretin çalışanlar arasında ücret dengelemede önemli bir rolü bulunduğunu, işçiye verilecek en az ücretin 350 milyon lira olmasına rağmen, ücretlerin bu rakam üzerinden belirleneceğini, bunun da önemli bir emek kaybına neden olacağını belirten Ejder Kaya ise. "Asgari ücretin ücret dengeleme konusunda önemli bir rolü vardır. Her çalışana elbette asgari ücret verilmiyor. Ancak ücretlendirmeler yapılırken asgari ücretin göz ardı edilmesi mümkün değil. Asgari ücret milyonlarca çalışanın bütçesine girecek parayı olumlu ya da olumsuz etkiler. Bu haliyle elbette olumsuz bir etki yaptı şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *