ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Avrupa Birliği Kapısı’ndaki Türkiye’de aşevi kapısından insan manzaraları…

Avrupa Birliği Kapısı’ndaki Türkiye’de aşevi kapısından insan manzaraları…
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2024 / 11.53
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2024 / 11.53

Yoksulluğun, açlığın ve çaresizliğin en net resmi olarak çıkıyor iftar çadırları dünyanın karşısına. Dünyanın nefesini kesip Türkiye'yi gözlediği bir süreçte Gaziantep'in muhtelif yerlerinde kurulan iftar çadırlarının önüne binlerce aç insan bir kap yemek için yığılıyor. Toplumun duyarlı kesimlerini ürküten bu manzaradan muhalefet kadar iktidar milletvekilleri de rahatsız. Ancak ekliyorlar "Fakirlik bir Türkiye gerçeği" CHP Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz, iftar çadırlarının yoksulluğun göstergesi olduğunu dile getirirken, AKP Milletvekili Ahmet Uzer, "Temennimiz insanların bir an önce evinde kazan kaynatabileceği imkanları yakalamasıdır" diyor.

Yaygın medya halkı uyutuyor

Halkın giderek fakirleştiğini, ekonomik iyileşme iddialarının aksine yoksulluğun arttığı belirten CHP Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz, "Yoksulluk artıyor. AKP hükümeti tek ses olarak konuştuğu için diğerlerini göremiyoruz. Yaygın medya kredi ve kendine yaratılan imkanlara teslim almış durumda. Söylenenleri tek taraflı dile getiriyor. Yaygın medyada yer alan ekonomik iyileşme iddialarının gerçekle ilgisi yok" dedi.

Üç beş kişinin para kazanması ekonomik iyileşme olamaz

Yılmaz, "İhracatın artması ekonomik iyileşme olarak gösterilemez, üç beş insanın para kazanması hiçbir zaman halkın mutlu ve huzurlu olduğunun göstergesi olamaz. Ülke gerçekleri de zaten çok az insanın kazandığını ve mutlu olduğunu gösteriyor.

Halkın büyük bölümüne bakıyorsunuz, yoksul ve çaresiz. İşçi, memur, köylü, ev hanımı zor durumda, işsizlik giderek artı yor. Ülkede ekonomi başta olmak üzere, iyiye giden hiçbir şey yok şeklinde açıklama yaptı.

Emekçiye haksızlık ediliyor.

SSK'nın devrinin de son derece yanlış ve haksız bir uygulama olduğunu belirten Yılmaz, "İşçilerin alın teriyle kazandıkları SSK hastaneleri, kimseye peşkeş çekilmemeli. İşçilerin alın teri ve kazancına, yatırımına kimse ortak edilemez. Üstelik de bu yanlış uygulama kararı alınırken işçi saf dışı bırakılıyor. Düşünün benim dükkanıma ortak alıyorlar, bana sormuyorlar ve benim tepkimi ciddiye almıyorlar. Bu çirkin kararda emekçiye haksızlık ediliyor" dedi.

Huzursuz oluyoruz ancak halkımız fakir

AKP Milletvekili Ahmet Uzer de konuyla ilgili olarak Sabah in sorularını yanıtlarken, "İftar çadırları ülkemizin büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu gösteriyor. Gönlümüz istiyor ki insanlar kendi imkanlariyle geçinebilsin. İhtiyaçlarını görebilsin. Ancak halkımız ekonomik sıkıntı içerisinde. Bu çadırlar ve yoksulluk, bugünün değil, son 20 yılın sorunu. Bizim temennimiz böyle gitmeyip en kısa zamanda insanların kendi imkanlarıyla geçinebilmesidir" dedi.

İftar çadırları geçici bir çözüm

 İftar çadırlarının geçici bir çözüm olduğunu, ancak şu anda insanlar yoksul olduğu için bu tür hizmetlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Uzer. "Yoksulluk önceden beri vardı, ancak son yıllarda sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin duyarlılığından dolayı iftar çadırları arttı. Fakat yoksullara karşı ne kadar duyarlılık olsa da bizim temennimiz yoksulluğun azalmasıdır. Ekonomik iyileşme henüz tabana yansımadı. Makro ekonomik iyileşmeler tabana da yansıyınca, gelecekte bu denli yoksulluğun kalmayacağı inancındayız. İnsan bu iftar çadırlarına gittiğinde gerçekten çok üzülüyor. Biz çoğu zaman iftarımızı iftar çadırlarında yoksul halkımızla birlikte açıyoruz. İnanın ki çok üzülüyoruz. İnsanlar buralara çaresizliğinden geliyor. Evinde kaynatacak kazanı olsa zaten gelmez" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *