ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Avrupa Birliği ülkelerindeki firmalarla ortaklık yapılmalı

Avrupa Birliği ülkelerindeki firmalarla ortaklık yapılmalı
YAYINLAMA: 12 Eylül 2023 / 19.18
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2023 / 19.19
Türk Üniversiteleri, KOBİ’leri ve bilim merkezlerinin Avrupa’ya Entegrasyonu Koordinatörü Meltem Kurtsan, “KOBİ’ler Avrupa Birliği’nden Nasıl Fonlanır?” konulu eğitim seminerinde, AB’ye tam üyelik için hazırlanan Türkiye’de, KOBİ’lerin ekonomideki ağırlığının çok önemli olduğuna ve bunların dünyaya açılması için AR-GE projelerine ağırlık vermeleri gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'de faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmelerin araştırma geliştirme projeleri hazırlayarak AB ülkelerindeki firmalarla ortaklık yapmalarının gerekli olduğunu, hedeflerinin, KOBİ’lere Avrupa Komisyonu 6. Çerçeve programı kapsamında bilgiler verip, eğitmek olduğunu belirten Meltem Kurtsan, “AB’nin Altıncı çerçeve araştırma ve geliştirme programı konusunda eğitim programları düzenleyerek, KOBİ’ler, üniversiteler ve bilim merkezleri arasında iletişimi artırmayı, proje geliştirmeye ortam yaratacak bilgi donanımını temin etmeyi amaçlıyoruz. Eğitimler, proje hazırlama, ortak bulma, mali düzenlemeler ve projenin yürütülmesi konusunda bilgilendirici nitelikte olup, KOBİ’lerin geliştirecekleri projelerle altıncı çerçeve programına katılmalarını hedefliyor” dedi.

İstanbul'dan sonraki ikinci eğitim çalışması Gaziantep’te yapılıyor

İstanbul’dan sonraki ilk eğitim çalışmalarının ilimizde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kurtsan, “İlk eğitim çalışmasını İstanbul’da gerçekleştirdik. İkinci eğitim çalışmasını ise KOBİ’lerin yoğun olarak bulunduğu illerden Gaziantep’te yapıyoruz. Nisan ayı içerisinde Adana, Bursa, Kayseri, Eskişehir ve Denizli’de de eğitim çalışması yapacağız” diye konuştu.

17.5 milyar euro kaynak ayrıldı

Kurtsan, eğitimlerle bin 300’den fazla KOBİ, 400’den fazla üniversite mensubunun bilgilendirilmesini hedeflediklerini belirtirken, AB’nin altıncı araştırma ve geliştirme çerçevesi programı için ayrılan toplam bütçenin 17.5 milyar euro olduğunu söyledi.

Programın firmaları takım çalışmasını özendirmeyi, geniş araştırma gruplarının oluşmasını ve bilgi paylaşımı ağrılarının ön planda tuttuğunu açıklayan kurtsan, “AB, bilgiye dayalı ekonomi ve toplum yaratmak amacıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarını ilerletmeyi hedefleyen programlar geliştirilmektedir. 1984 Yılından beri beşer yıllık programlar olarak yürürlüğe sokulan programlardan sonuncusu altıncı çerçeve programı olup, 2002-2006 yılları arasında geçerlidir” şeklinde açıklama yaptı.

Sosyal sorumluluk, yaratıcılık ve dallarında ödül verilecek

Kurtsan, eğitimlerin dışında, katılımcıların proje hazırlamalarına yardımcı olmak amacıyla her aşamada destek verileceğini belirtirken, proje sonunda düzenlenecek yarışmayla katılımcıların eğitimlerden edindikleri bilgileri uygulamaya dönüştürmelerini olanak sağlanacağını kaydetti.

Yarışmada sosyal sorumluluk, yaratıcılık ve bilim kadını dallarında ödül verileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *