ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınsın

Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınsın
YAYINLAMA: 28 Eylül 2023 / 13.27
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2023 / 13.38
Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı adaletsiz vergi sisteminin toplumsal dengeleri bozduğunu açıkladı

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı, vergide adalet ilkesinin hayata geçirilmediğinden ve AKP hükümetinin esnafın durumunu düzeltici tedbirleri almadığından yakında. Birçok bakkalın vergi ve benzeri yükün altından kalkamadığı için iş terki verdiğini vurguladı.

Adaletsiz vergi toplumun dengesini alt üst ediyor

Adaletsiz toplanan verginin toplumun dengesini bozduğunu, bu durumun ciddi sorunlara neden olabileceğini hatırlatan Katırlı, “Devlet her insandan kazancına göre vergi almalı, emrivaki yapıp kazansan da kazanmasan da vergi alırım anlayışı tehlikeli olaylara neden olur. Buna esnaf bir sabreder iki sabreder, sonunda verecek bir şeyi kalmaz ve sosyal patlamalar yaşanır. Allah muhafaza, böyle bir durum asla akıldan geçirilecek bir şey değildir” diye tehlikeli gelişmelere dikkat çekti.

En çok etkilenen kesim bakkallar

Son yıllarda ciddi sıkıntıları bulunan bakkal esnafının kazansa da kazanmasa da yüklü vergiler ödemek zorunda olduğunu belirten Vakkas Katırlı, “Yıllardır az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini savunduklarını belirterek, ‘vergi adaletsizliğinden en fazla etkilenen kesim bakkallar’ oluyor” dedi.

Bakkallardan vergi alınmamalı

Vergi uygulama ve denetimleri sırasında bakkallara adaletsizlik yapıldığını öne süren Katırlı, “Yaptığımız denetimlerde bir buzdolabı, masa, sandalye ve terazisi olan bakkalın bile gelir vergisine tabi tutulduğuna tanık oluyoruz. Bakkalların geliri zaten düşük, bu kesimden vergi alınmaması bile düşünülmeli. Bu adaletsizliğe bir an önce çare bulunması gerekiyor. Yetkililer bu konuya daha duyarlı olmalı ve bakkalları yaşadıkları vergi sıkıntısından kurtarmalıdır” dedi.

Sosyal patlama yaşanabilir

AKP hükümetinin esnafın durumunu düzeltecek hiçbir tedbir almadığından yakınan Katırlı, “Ülkemizde en sahipsiz kesim bakkal esnafı. Vergi ve benzeri yüklerin altında ezilen bakkallar ayakta durma mücadelesinden başarısızlıkla çıkınca iş terkinde bulunuyor. Yıllardır bakkallık yapan bu insanların yerini ise meslekten anlamayan, ancak bakkallığı çok kolay sanan kimseler dolduruyor. Çünkü ilk başta bakkal dükkanı açmak insanlara çok kolay geliyor” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *