ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Başkanlık sistemi diktatörlük getirir

Başkanlık sistemi diktatörlük getirir
YAYINLAMA: 31 Aralık 2021 / 14.18
GÜNCELLEME: 31 Aralık 2021 / 14.18
Türkiye’nin başkanlık sistemine hazır olmadığını, bunun hiçbir altyapısının bulunmadığını söyleyen siyasiler, tek adamlık ve kişiye bağlı siyasetin ön plana çıkacağını, bunu da demokrasiye zarar vereceğini ifade etti. Hükümetin gündemi saptırmaya çalıştığını ileri süren siyasiler, “Çözüm bekleyen yığınlarca sorun varken suni gündemler yaratılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Güç gösterisinde bulunmak istiyorlar

Başkanlık sistemine karşı olduklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Duran Ergetir, Türkiye gibi ülkelerde tüm yetkililerin bir arada toplanmasının, bir kişiye devredilmesinin çok sakıncalı olacağını belirterek, böyle bir durumun diktatörlüğe yol açacağına dikkat çekti.

Ak Parti iktidarının başkanlık sistemini ortaya koyarak güç gösterisinde bulunmak istediğini belirtirken, Başkanlık sistemini eskiden Turgut Özal ortaya attı. Demirel karşı çıktı, sonra Demirel savundu, diğer siyasiler karşı çıktı. Şimdi de biz karşı çıkıyoruz. Daha önce savunan partiler de bunun yanlış olduğunun farkına vardı” dedi. Türkiye’nin altyapısının başkanlık sistemine hazır olmadığını kaydeden Ergetir, yasama ve yürütme birbirinden ayrılmadığı sürece başkanlık sisteminin oturmasının mümkün olmayacağı kaydedildi.

Suni gündem yaratmak isteniliyor

Ergetir, “Sistem oturmadan başkanlık sistemine geçme kişiye bağlılık getirir. Bu durum diktatörlüğe yol açar. Hükümet ülkede çözüm bekleyen onlarca sorun varken bunları çözmek yerine böyle suni konularla meşgul edip saptırmak istiyor. Yani istihdam yaratacağına, yatırımın önünü açacağına başkanlık sistemini konuşuyor. Ülke insanı geçimini hangi şartlarda sürdürüyor, onunla ilgilenmiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye sancılı bir süreçten geçiyor

DEHAP İl Başkanı Vakkas Dalkılıç da, Türkiye’nin gündeminde başta Kürt sorunu olmak üzere, AB ve Kıbrıs sorunlarının çözümü, Kopenhag kriterlerinin uygulanması gibi onlarca sorun varken başkanlık veya yarı başkanlık sistemleri ile gündemin değiştirmek istediğini söyledi. Dalkılıç, “Başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerine olumlu bakmıyoruz. Türkiye sancılı bir süreçten geçiyor. Değişim dönüşüm yaşıyor. Çözüm bekleyen çok sayıda önemli sorun var. Bunca sorunun içinde başkanlık sistemini tartışmak son derece yersi”z dedi.

Ülkede istikrar sağlanır

MHP Şahinbey ilçe Başkanı Mehmet Deniz, ideal olanın başkanlık sistemi olduğunu, ancak şu an için Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunu ve Fransız tipi yarı başkanlık sisteminin daha uygun olacağını söyledi. Bu şekilde ülkeye istikrar geleceğini belirten Deniz, 3 Kasım seçimlerinde halk AK Partiye oyu Tayyip Erdoğan için verdi. Tayyip Erdoğan da Irak savaş konusundaki ilk tezkerenin geçmesini istiyordu, ancak meclisten geçmedi. Başkanlık sistemi olması durumunda böyle bir sorun olmaz” dedi. Rusya’nın başkanlık sistemi sayesinde ayakta durabildiğini vurgulayan Deniz, yarı başkanlık sisteminin daha uygun olacağını belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *