ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Beton deyip geçmeyin!

Beton deyip geçmeyin!
YAYINLAMA: 28 Aralık 2023 / 15.28
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2023 / 15.35

Zemin etüdü, proje, malzeme ve uygulamanın, binaların güvenlik, dayanıklılık ve ömrünü belirleyen temel unsurlar olduğu belirtildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği, güvenli ve dayanıklı yapıların inşasında beton kalitesinin önemine ilişkin tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla hazırladığı broşürde, bina yaptıracak ya da satın alacaklara önerilerde bulundu.

Zemin etüdü, proje, malzeme ve uygulamanın, bir yapının güvenliğini, dayanıklılığını ve ömrünü belirleyen 4 temel unsur olduğunu vurgulanan broşürde, deprem ülkesi Türkiye’de bu unsurların yaşamsal önem taşıdığına dikkat çekildi. Yapının temelinin oturacağı zemin etüdünün muhakkak yaptırılması istenen broşürde, şu önerilere yer verildi: “Zemine ve yerleşim koşullarına uygun olarak uzman mühendislerle mimarlarla hazırlanmış hatasız bir proje olmalı. Binanın özellikle taşıyıcı sisteminde standartlara uygun kaliteli malzemeler kullanmaktan ödün verilmemeli. Bu arada bu projenin ehil ellerde, doğru uygulandığından, her aşamasının gerektiği gibi yerine getirildiğinden emin olunmalı”

Broşürde, bir yapının inşasına başlanırken ilk önce hangi ana yapı malzemesinin kullanılacağına karar verildiği, ilk akla gelen ana yapı malzemesinin beton olduğu kaydedildi.

Yapıda kullanılacak betonun nasıl temin edileceğinin ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğu belirtilen broşürde şöyle devam edildi: “Deprem kuşakları üzerinde bulunan Türkiye gibi bir ülkede güvenli ve uzun ömürlü yapıya sahip olunmak isteniyorsa her şeyden önce kesinlikle alternatifi olmayan hazır beton tercih edilmeli. Çünkü şantiyede elle ve betoniyer ile karıştırılarak imal edilen betonun hazır beton kadar güvenilir olmadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Hazır betonun tercih edilmesi dahi tek başına yapının güvenliğini sağlamakla yetersizdir. Kullanılacak hazır betonun kalitesinden emin olunmalı”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *