ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Birkaç yıla kadar Antepfıstığı ihracatı kalmayacak

Birkaç yıla kadar Antepfıstığı ihracatı kalmayacak
YAYINLAMA: 13 Kasım 2023 / 14.24
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2023 / 14.30

Gaziantep Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü Hülya Tetik, Antepfıstığı sektör projesinin amacının, Antep fıstığını Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirerek fıstık ihracatını artırmak olduğunu söyledi

Standarda uygun üretime önem verilmeli

Tetik,” Antepfıstığı Sektör Projesi” konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, AB’ye uyum yasaları çerçevesinde Antepfıstığı üreticilerinin, özellikle alfatoksinsiz ve standarda uygun üretim konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

İç tüketim daha fazla

Antepfıstığının daha çok Türkiye içinde tüketildiğini, ihracat oranlarının düşük olduğunu ifade eden Tetik, “Türkiye içinde de Türkiye dışında da olsa fıstığın belirli bir standart kapsamında üretimi, saklanması ve paketlenmesi gerekiyor. Bu konuda (zaten yurt dışına ihraç etmiyoruz, standarda önem vermememize gerek yok) gibi bir düşünce söz konusu olmamalı” diye konuştu.

Antepfıstığının Avrupa ülkelerine tanıtılması amaçlanıyor

Hazırladıkları proje kapsamında Antepfıstığını Avrupa ülkelerinde tanıtmayı, üretici standarda uygun üretim yapmak konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Tetik, şöyle konuştu: “Hazırladığımız proje kapsamında 15 fıstık üreticisine HACCP konusunda ücretsiz danışmanlık eğitimi vereceğiz. Antepfıstığının yurt dışındaki imajını iyileştirerek hem yurt dışında hem yurt içinde standarda uygun fıstık satışı yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız Antepfıstığını AB standardına getirerek fıstık ihracatını artırmak”

Birkaç yıla kadar fıstık ihraç edemez hale geleceğiz

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Ziya Yağcı ise bölgenin 2-3 yıla kadar fıstık ihraç edemez hale geleceğini savundu.

Sorun işletmelerde

Antepfıstığının birçok sorunu olduğunu, bu sorunların çözümünün de zor olduğunu ifade eden Yağcı, “ABİGEM’in hazırladığı projenin öncelikle olabilirliği çok önemli. Antepfıstığının üretiminde sorun yok, aslında sorun işletmelerde. Bu nedenle öncelikle işletmeleri bu konuda bilinçli hale getirmek gerekiyor.” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *