ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Bölgesel turizm ağırlık kazanmalı”

“Bölgesel turizm ağırlık kazanmalı”
YAYINLAMA: 16 Haziran 2020 / 19.47
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2020 / 19.47

Bölgenin turizm açısından fiziksel anlamda en önemli yatırım merkezi olduğunu, buna rağmen tarih ve kültür ağırlıklı turizm etkinliğinden en az payı aldığını belirten eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, ülkenin bugün 20 milyon turist ağırlaması gerekirken bu sayının 10 milyon civarında seyrettiğine dikkat çekerek, bu alanda geri kalındığını vurguladı.

9-11 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan TURSAB kongresinde adaylığını açıklayacak olan Bahattin Yücel, proje ve hedeflerini anlatmak için geldiği Gaziantep’te seyahat acentası sahipleri ile Tuğcan’da bir toplantı düzenledi. Yücel, 1970 yıllarına bakıldığında Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar Türkiye’ye gelen yılda ortalama turist sayısının 1.3 milyon olduğunu açıkladı. Bunun yaklaşık 210 bininin Doğu ve Güneydoğu Anadolu turlarının alanında olduğunu ifade eden Yücel, Kars-Van-Ağ-rı, Gaziantep Adıyaman-Diyarbakır üçgenlerine yılda en az birer milyon ekstra turist getirilmesi gerektiğini, bunu yapacak hem kabiliyet, hem de kapasite bulunduğunu açıkladı.

Turizm alanında yeni bir dönem, yeni bir süreç başlatılması gerektiğini söyleyen Yücel, GAP’taki arazilerin değer kazanmasıyla bölgeye turizm akınının daha fazla olacağını bildirdi. Yücel, “Turizm denince sadece güneş, deniz ve kum algılanıyor. Biz şunu istiyoruz, bölgesel yürütme kurullarına yerinde yönetim yetkisi verilmeli. Her bölge kendi bütçesini belirlemeli. Türkiye kötü yönetiliyor . Her yıl mali genel kurul yapılmalı.

TÜRSAB’ın yaklaşık 1 trilyon açık verdiği bir dönemi yaşıyor. Açığı daha önce alınan paraların bankalarda nemalandırılmasından, faiz gelirleri ile kapatıyor. Hiçbir ticari işletme faiz gelirine dayanarak sağlıklı yaşam sürdüremez. İstanbul’daki meslektaşım, ‘kongreye az kaldı, kongreden sonra fiyatlar yükselir, bu belgeyi satar işin içinden çıkarım’ diyor. İnsanlar iş yaparak hayatını kazanmaya çalışıyor biz belge satarak kazanmaya çalışıyoruz. Bu doğru değil ,buna bir çözüm bulunmalı. Teknolojiyi kullanalım. Ortak bilgisayar ağı kuralım” dedi.

Geçen yıl seyahat şirketlerinin el değiştirmesi esnasında ödenen paranın 1,8 Amerikan doları olduğunu hatırlatan Yücel, bu durumu görmezden gelemeyeceklerini belirterek, gönüllü olarak bir araya gelip tüm sorunların çözümü için karar alınması gerektiğini, bunun için de yeni bir yönetimin şart olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *