ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Borcunu ödemeyenin elektriği kesilecek…

Borcunu ödemeyenin elektriği kesilecek…
YAYINLAMA: 20 Aralık 2021 / 14.21
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2021 / 14.21
TEDAŞ, biriken alacaklarını tahsil etmek için getirilen faiz indirimi ve ödeme kolaylığından abonelerin faydalanması için uyarıda bulundu. Gaziantep’te alacak miktarı 77 trilyon ulaşan TEDAŞ, borcunu ödemeyen 1000 abone için icra takibi başlattı. Yetkililer, 30 Nisan’a kadar borçlarının tasfiyesi için başvurmayan abonelerin, elektriğini kesileceğini bildirdi.

Borçlar 30 Nisan’a kadar ödenecek

TEDAŞ Müessese Müdür Vekili Abdullah Tancan, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün 4 Nisan 2003 tarihli yönetim kurulu kararına göre, abonelerin 30 Nisan 2003 tarihine kadar başvurarak, 31 Aralık 2002 tarihine kadar olan birikmiş borçların tümü için peşin ödeme talebinde bulunması halinde, gecikme faizlerinde belli oranlarda indirim uygulanacağını açıkladı. Tancan, buna göre, enerji bedelinin gecikme faizinin TEFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacağını, hesaplanan gecikme faizi ile birlikte oluşacak borcun, 30 Nisan 2003 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Meskenlerde faizin %20’si siliniyor

Borcunu belirlenen süre içerisinde ödeyen mesken abonelerinden gecikme zammının %20’si, tarımsal sulama abonelerinden %50’si, diğer abonelerden yüzde 30’unun alınmayacağını bildiren Tancan şöyle konuştu: “Borçlarını peşin olarak ödemek isteyen aboneler için tahsilat sistemimizde gerekli program yazılımı tamamlanarak 11 Nisan 2003 tarihinden itibaren uygulamaya geçilmiştir. Halen elektrik tahsilatı yapılmakta olan banka ve müdürlüğümüze Veznelerine başvurulması durumunda tahsilat yapılacak. 30 Nisan tarihine kadar taksitlendirme Protokolü yapan aboneler, anapara ve TEFE oranında hesaplanan gecikme zammı ve KDV’den oluşan miktarı dondurularak, asgari bir aylık taksit tutarı peşin tahsil edilecek. Böylece, mesken aboneleri için azami altı ay, tarımsal sulama aboneleri için onay, Sanayi ve diğer aboneler için 12 ay taksitlendirme yapılacak.”

Kanuni takipler durdurulacak

Daha önce takibe konulmuş alacaklar için borçlunun icra masraflarını ve avukatlık ücretini peşin ödemesi halinde bu karar hükümlerinin uygulanacağı ve asıl borçlarına kefiller hakkındaki kanuni takibatın durdurulacağını kaydeden Tancan, “Taksitlendirme protokolü yapmak isteyen, icra takibi başlatılarak kısmi tahsilat yapılan, daha önce taksitlendirme yapmış ve ödenmemiş veya son ödeme tarihi gelmemiş taksit borcu bulunan abonelerin gerekli program yazılımı devam ediyor. Yazılım tamamlandığında ve uygulamaya geçildiğinde uygulamaya ilişkin esaslar abonelere ayrıca duyurulacak” diye konuştu.

Başvurmayanların elektriği kesilecek

Aboneli ve abonesiz kaçak ve usulsüz enerji kullananların 30 Nisan’a kadar abone olmaları halinde bu karar hükümlerinin uygulanacağını ifade eden Tancan, “Abonelerin 2003 yılına ait tükettikleri enerjiden dolayı son ödeme tarihi geçmiş borcu varsa, bu borçların 30 Nisan’a kadar ödemeyen, 30 Nisan’a kadar borçlarının tasfiyesi için başvurmayan abonelerin 30 Nisan tarihinden itibaren elektrikleri kesilecektir” diye açıklamada bulundu.

122 bin 567 abone borçlu

122 bin 567 adet aboneye ait 393.816 adet son ödeme tarihi geçmiş toplam 77 trilyon alacak bulunduğunu hatırlatan Abdullah Tancan, 10.000 tane devam eden icra takibi bulunduğunu, söz konusu alacakların 30 Nisan’a kadar olan süre zarfında tavsiyesine gidileceğini, bu sırada yaşanması muhtemel yoğunluğun askere indirilmesi için de gerekli önlemlerin alınacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *