ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Böyle eğitim olmaz

Böyle eğitim olmaz
YAYINLAMA: 17 Şubat 2022 / 14.22
GÜNCELLEME: 17 Şubat 2022 / 14.22
Tehlike çanlarına kulak verin…

Önümüzdeki beş yıl içinde eğitim yatırımlarına ağırlık verilip okul sayısı ikiye katlanmadığı takdirde, Gaziantep’in altından kalkılması sorunlarla karşılaşacağı vurgulandı. Kent merkezindeki bazı resmi okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının 77’ye ulaştığı, buna karşın özel okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının ancak 9-19 arasında değiştiği bildirildi.

Birçok Avrupa ülkesinde sınıf başına 20-25, hatta Gümüşhane ve Bayburt gibi kentlerde bile 25-30 öğrenci düşerken, Gaziantep sınıf başına düşen öğrenci sayısında da çok kötü bir tablo çiziyor. Uzun yıllar Gaziantep’te eğitimin yüz akı olarak üniversiteye en çok öğrenci gönderen, Türkiye’nin sayılı liseleri arasında bulunan Gaziantep lisesinde bile şimdi sınıflar balık istifi gibi… Çünkü bir sınıfta ortalama 77 öğrenciye eğitim öğretim görmeye çalışıyor.

Okul sayısı acilen ikiye katlanmalı

Gaziantep’in üniversite öğrenci göndermedi 53. sırada yer aldığını hatırlatan yetkililer, Gaziantep gibi bir kent, eğitim konusunda inanılmaz bir kara tablo çiziyor. Eğer önümüzdeki beş yıl çok iyi değerlendirilip, mevcut derslik sayısı ikiye katlanmazsa, tiner çeken çocuklar sokaklardan içeri alınmazsa, Gaziantep’i sosyal açıdan Büyük tehlikeler bekliyor diye konuştu. Yetkililer, varlıklı insanları okul yapımına katkıda bulunmaya çağırdı.

Öğretmen isimlerini bile öğrenemez

Kent merkezinde okul ve derslik sayısının yetersiz olması yüzünden verilen eğitimin kalitesinin düştüğüne dikkat çekilirken, bir öğretmenin 70-80 kişiye değil iyi eğitim vermek, ismini bile öğrenmesi mümkün değil. Avrupa kentlerinde bir sınıfta en fazla 25 öğrenci eğitimi alırken, biz de son yıllarda bazı okullarda 90 kişi ulaşan sınıflar var. Eskiden bir öğretmen, sınıfta okuyan tüm öğrencilerin ismini, başarı ve başarısızlık durumunu ezbere bilir ve söylerdi. Şimdiki öğretmenlerimizin böyle bir şans yok denildi.

Sınıflar balık istifi

Şahinbey ilçesinde 142 okulda 135.000, Şehitkamil’de ise 191 okulda 108.000 öğrencinin eğitim gördüğü, Şahinbey’de görev yapan 4200 öğretmen başına 32 öğrenci düşerken, Şehitkamil’de görev yapan 3155 öğretmen başına 34 öğrenci düştüğü kaydedildi. Yine Şahinbey’de 2018 derslik başına düşen öğrenci sayısının 45, Şehitkamil’deki 1867 derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısının da 58’e ulaştığı bildirildi.

Kent merkezinin nüfusu çok yoğun

Son nüfus sayımına göre nüfusu 538.373 olarak belirlenen Şehitkamil değilse 356.700 kişinin kent merkezinde yaşadığına dikkat çekilirken, merkezde yoğunlaşan iki ilçe nüfusuna oranla derslik sayısının son derece yetersiz kaldığı vurgulandı.

Okul öncesi eğitimin önemi kavranamıyor

Şahinbey‘de 53, Şehitkamil‘de 40 anaokulu veya özel anasınıfı bulunduğu dikkate alındığında, büyük önem taşıyan okul öncesi eğitime gereken önemin verilmediği ortaya çıkarken, bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısının 4175’te kalmasının da okul öncesi eğitime gereken önemin verilmediğinin gösterildiği vurgulandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *