ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Böyle pahalı enerji olmaz

Böyle pahalı enerji olmaz
YAYINLAMA: 31 Mart 2022 / 13.56
GÜNCELLEME: 31 Mart 2022 / 13.56
Enerji sektörünün yıllardır ihmal edilerek yanlış politikalarla birbirlerine rant sağlandığı, barajların yap işlet devret modeli ile peşkeş çekilerek devletin trilyonlarca lira zarara uğratıldığı vurgulandı.

ESon 20 yıldan bu yana uygulanan ve enerji sektörünü bata sürükleyen, pahalı enerji tüketimine yol açan politikalardan vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, hükümetin enerji sektöründeki yolsuzlukların üzerine kararlı şekilde gitmesi istendi.

Pahalı doğal gaz ile enerji üretiliyor

Türkiye’nin hidroelektrik santral kapasitesinin tamamını elektrik üretiminde kullanabilmesi durumunda şu anki tüketimin %98’lik kısmını karşılayabilecek düzeyde olduğunu açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, son yıllarda yüksek fiyattan 17 milyar metreküp doğalgaz alındığını ve 11 milyar metreküpünün elektrik üretiminde kullanıldığını vurguladı. Bu nedenle elektrik fiyatlarının halkın ödeme gücünün çok üzerinde olduğunu ve yüksek rakamlardan seyrettiğini hatırlatan Karabay, uygulanan enerji politikalarının ulusal ekonomiyi zarara uğrattığını açıkladı.

Yüksek maliyet halka fatura ediliyor

Yap İşlet Devret modeli ile enerji üretimi sağlayan enerji santrallerinde üretilen enerji yüksek fiyata satın almak için yapılan anlaşmalar ve yüksek maliyetlerin halka fatura edilmesinin sektördeki yanlışlar arasında olduğunu açıklayan Erol Karabay sözlerine şöyle devam etti: “Enerji fiyatlarının yüksekliği sanayideki üretimi ve insan yaşamını direkt etkiliyor. Enerji kullanımı pahalı enerji yüzünden hep sekteye uğramıştır. Dolayısıyla anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi artık bir zaruret olmuştur. Böyle pahalı enerji olamaz. Çünkü hem devlet, hem halk zarara uğratılıyor. Hükümetin soruna kararlı şekilde yapmasını ve çözmesini istiyoruz. Sorunun çözümlenmesi ülkemiz açısından önem arz ediyor.”

Enerji sektörü kaderine terk edildi

Elektrik mühendisleri olarak enerji sektöründeki yolsuzlukları, usulsüzlükleri ve yanlış politikaları sürekli dile getirdiklerini, ancak, kararlı şekilde hiçbir hükümetin sorunun üzerine gitmediğini hatırlatan Erol Karabay, “Şimdi bu hükümet enerji sektöründeki yolsuzlukların üzerine gitmek için bir giriş yaptı. Olumlu bir gelişme, bunda kararlı olunmasını istiyoruz. Enerji sektörü, özelleştirme gerekçesiyle uzun yıllar kaderine terk edildi. Kamunun malı olan elektrik tesisleri ve santraller yap işlet Devret modeli ile özel firmalara peşkeş çekildi. Bu kuruluşlar buralardan elde ettiği rantın dışında tesislerin bakım, onarım ve yenilenmesi için bir çivi bile çakmadı. Tüm tesislerde bakım hep göz ardı edildi. Anlaşma süreleri bittiğinde devlete içi boşaltılmış, harabe tesisler devre diyorlar. Elektrik mühendisleri odasının yıllardır ısrarla dile getirdiği gerçekleri artık kabul etmek zorunda olan yetkililer bilmelidir ki, nedenleri yok etmeden sonucu tartışmanın bir yararı yok” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *